Sıfır enerji tüketen akıllı ev

Geleceğin akıllı ev sistemi ile ilgili herkesin ortak düşüncesi şu şekilde: Bir gün hepimizin yaşayacağı olağanüstü bir konsept, ama şu anda hem çok pahalı hem de pratik olmaktan uzak. Fakat geçtiğimiz günlerde ev otomasyon sistemlerinde en büyük isimlerden Vivint ile Salt Lake City merkezli inşaat firması olan Garbett Homes enerji tüketimini neredeyse sıfıra indiren yeni bir akıllı ev ortaya çıkardı.
Zero Home adı verilen bu ev o kadar verimli ki ihtiyaç duyduğu tüm enerji yenilenebilir kaynaklar kullanılarak üretiliyor. Bu artık konsept değil. Zero Home tamamlandı ve çok yakında pazardaki yerini alacak. Üstelik elektrikli aracınız için garajında yerleştirilmiş olan şarj istasyonuyla birlikte… Asıl dikkat çekici olan şey ise bu evin inşasının konvansiyonel bir evin inşasından tek bir kuruş dahi daha pahalıya mal olmaması.

akıllı ev
Utah’taki bu akıllı ev göz alıcı bir özelliğe sahip: Net sıfır enerji tüketimi. “Zero Home” adı verilen bu ev tükettiği tüm enerjiyi kendi üretiyor.

Utah’ın yeni göz bebeği

Garbett Homes Pazarlama Direktörü Rene Oehlerking, “Utah pek ağaç seven bir eyalet değil. Herkes yeşile yönelmek istiyor fakat kimse bunun için ödeme yapmak istemiyor” diyor ve şirketleriyle ilgili şu bilgiyi paylaşıyor: “Biz küçük bir inşaat firmasıyız ama butik bir inşaat firması değiliz. Bizim iş modelimiz seri evler inşa etmek.”
Zero Home elbette gecekondu gibi bir ev değil. İki katlı, beş yatak odalı, 3 banyolu ve dört aracın sığacağı garajlı oldukça büyük bir ev. Evin yaklaşık 400 bin dolara satılması bekleniyor. Bu, orta sınıfın biraz üstünde yer alan bir Amerikalı ailenin, evi rahatlıkla satın alabileceği anlamına geliyor.
Satın alanlar evin enerji verimliliği için Garbett Home ya da Vivint’in açıklamalarına bakmak zorunda değil. Evler bağımsız olarak International Code Council tarafından sertifikalandırılıyor. Organizasyon International Energy Conservation Code (IECC) olarak bilinen bir inşa kodu yayınlıyor. IECC Amerika Birleşik Devletleri’ni sekiz iklim bölgesine ayırıyor.

Vivint'in yeni kontrol paneli gerçek zamanlı enerji analitikleri sağlıyor.
Vivint’in yeni kontrol paneli gerçek zamanlı enerji analitikleri sağlıyor.

Isıtma ve soğutma faturaları sıfıra yakın

Zero Home’un bulunduğu yer olan Utah; yazları sıcak, kışları ise soğuk geçiren bir eyalet. 5’inci iklim bölgesi -Climate Zone 5- içinde sınıflandırılıyor. Zero Home, Climate Zone 5 gibi bir bölgede net sıfır enerji tüketiminde sınıflandırılan ilk ev. Ev aynı zamanda HERS’ten de sıfır rating kazandı. Açılımı Ev Verimlilik Rating Sistemi olan HERS, evlerin enerji verimliliğinin ölçümüne yönelik bir indeks. Rakamın düşük olması, evin enerji verimliliği açısından o kadar iyi olduğu anlamına geliyor. Sıfır puan kazanmak ise enerji verimliliğinde en iyi noktada yer almayı ifade ediyor.
Climate Zone 5’teki evlerin çoğu kışın ısınmak için ısıtıcılar ya da sobalar kullanırken yazın serinlemek için de klima kullanıyor. Vivint ve Garbett’e göre Utah’taki bir evin ısınma veya soğutma faturası aylık yaklaşık 300 dolar. Zero Home da ısıtma sistemine ve klimaya sahip. Ancak ev enerjiyi verimli kullandığı için, söz konusu sistemlere yılda ancak üç beş gün gereksinim duyuluyor. Kalan zamanlarda onlar bekleme modunda çalışarak ev sahibine aylık sıfıra yakın bir hizmet faturası bırakıyor.

Verimlilik malzeme seçiminde başlıyor

Zero Home aynı zamanda Amerikan Enerji Bakanlığı Challenge Home ve EPA Energy Star Home derecelendirmelerine uygun olarak tasarlanmış. Onun enerji verimliliği ve ev içi hava kalitesi yeni inşaat materyallerinin bir kombinasyonu, geliştirilmiş inşa pratikleri ve ileri teknoloji altyapı bileşenlerinden kaynaklanıyor. Çatıya monteli güneş panelleri, tanksız su ısıtıcıları, yeni bir tür HVAC (ısıtma, havalandırma ve klima) sistemi ile bir dizi Energy Star gereçleri…
Müteahhit olarak Garbett Homes tasarım ve inşaat uzmanlığına katkıda bulundu. Vivint’in katkıları arasında evin 10 kilowatt’lık elektrik gereksinimini üreten 40 güneş paneli yer alıyor. Ev aynı zamanda Vivint’in günümüzde en çok tanındığı ev güvenliği ve kontrol sistemlerine de sahip. Vivint gerçek zamanlı enerji analitiklerini de içeren tamamı yeni dokunmatik bir kontrol paneli tasarladı. Ev sahibi aynı zamanda evin ne kadar enerji ürettiği ve herhangi bir zamanda ne kadar tükettiğini de görebilecek. Vivint ayrıca şu anda geliştirmekte olduğu 50 mbps’lik kablosuz Internet’i de eve konuşlandırdı.

İlgili Makaleler
1 2Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu