Şirketler IoT işine körü körüne mi giriyor?

Birçok şirket yatırımları için iyi bir geri dönüş sağlayacağından emin olmadan Nesnelerin İnterneti’ne (IoT) adapte oldu bile.


Küresel araştırma şirketi Strategy Analytics’e göre, şirketlerin üçte ikisi şu an ya IoT kullanıyor ya da kullanmaya hazırlanıyor. Bu oran geçtiğimiz yıl sadece yüzde 32’ydi.
Şirket analisti Laura DiDio, araştırmaya katılanların yüzde 51’inin yeni teknolojilere yatırım yapıp yapmama konusunda emin olmadığını söylüyor. Ancak bu oran IoT’nin tasarruf sağlamayacağı ya da işlerini geliştirmeyeceği anlamına gelmiyor. Birçok şirketin bu tür parçalı yeni teknolojik hamlelerin tüm etkilerini değerlendirmeden uyguladığı sonucuna varılıyor. Aslında IoT, diğer faydası ölçülemeyen diğer birçok teknolojiden daha iyi durumda olduğunu belirtiyor DiDio. Yine de dağınık bir yaklaşımın her halükarda faydalı olmayacağını savunuyor.
“Diğer durumlarda ise CEO, IoT hakkında bir şeyler duyar ve kar-zarar ölçümü dahi yapılmadan şirketin bu yeni teknolojiye adapte olması için dikte eder” diyor DiDio ve ekliyor: “Ancak bu iyi bir yaklaşım değildir. En başından beri tüm hissedarları dahil etmek zorundasınız ancak genelde bu şekilde uygulanmıyor.”

Ankete katılanların yüzde 56’sının en büyük sorun dediği veri güvenliğinden dolayı, konumlandırılmış herhangi IoT dağıtımı bundan daha geniş etkilenebilir. Veri analitiği, teknolojiyi dağıtmak için ortak bir motivasyon sağlarken, çoğu şirket topladıklarının kullanımını yapmak için hazır durumda değiller. Ankete katılanların yüzde 42’si verimli bir analiz yapmak için çok fazla veriye sahip olduklarını gösteriyor.

Bu arada, katılımcıların yüzde 27’si soruların ne hakkında olduğundan emin değilken yüzde 31’i de herhangi bir IoT verisi depolamadığını belirtti.
Şirketlerin büyük bir kısmı IoT’yi benimsemesine rağmen, yalnızca yüzde 25’inin uçtan uça bir yayılıma sahip. Çoğu şirketin başarılı olmak için, sağlayıcılara, sistem entegratörlerine ve danışmanlara ihtiyacı olduğunu söylüyor DiDio. Büyük IT oyuncuları daha küçüklerini ve özel şirketler satın alarak, ortaklıklar kurarak kendi üzerine düşeni yapıyor.
Anket araştırması; küçük, orta ve büyük işletmeler dahil olmak üzere 350 katılımcıyla gerçekleştirildi. Katılımcılar güvenlik kamerası, akıllı bina kontrolleri ve sağlık hizmetlerinde IoT kullanıyorlar.

Nesnelerin İnterneti nedir?

Nesnelerin İnternet’i (Internet of Things, kısaca IoT), fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. Nesnelerin tekil anahtar (unique identifier) ile işaretlenerek İnternet altyapısı üzerinden birlikte çalışabilmesi ve bu sayede küçük parçaların toplamından daha büyük değerler oluşturulması öngörülmüştür.

Amerikan Federal Ticaret Komisyonu nesnelerin İnternet’ini “günlük kullanımımızda olan nesnelerin İnternet’e bağlanıp veri gönderip alması kabiliyeti” olarak tanımlamıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu