SpaceX’in batı kıyısı fırlatma hedefi: 2025’e kadar 100 rokete ulaşma planı!

Bu hedef, SpaceX'in tüm fırlatma rampaları üzerinden iki günde bir fırlatma yapmayı umduğu bir hedefe yakın olacak.

SpaceX, batı kıyısındaki fırlatma sıklığını önemli ölçüde artırmayı planlıyor. Şirket, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden 2024 yılında yaklaşık 50 roket fırlatmayı, 2025 yılında ise 100 rokete kadar çıkmayı hedefliyor. Bu artış, daha önce tek haneli fırlatma sayılarına sahip bir uzay limanında gerçekleşecek​​.

2023 yılında SpaceX, tek bir yılda 100 fırlatma yapmayı denedi ve bu hedefe Starlink uydularını mümkün olduğunca çok sayıda fırlatma ihtiyacı sayesinde yaklaştı. Bu çaba, her iki kıyıda da fırlatma sayısında artışa neden oldu. SLC-4E fırlatma rampası, 2022 yılında 13 kez kullanılırken, bu yıl şu ana kadar 27 fırlatma gerçekleştirdi ve yıl sonuna kadar 30 fırlatmaya ulaşabilir​​.

SpaceX'in Batı Kıyısı Fırlatma Hedefi 2025'e Kadar 100 Rokete Ulaşma Planı
SpaceX’in Batı Kıyısı Fırlatma Hedefi 2025’e Kadar 100 Rokete Ulaşma Planı

SpaceX’in Vandenberg’deki fırlatma yöneticisi Nate Janzen, gelecek yıl haftada bir fırlatma yapmayı planladıklarını, yaklaşık iki yıl içinde ise her üç ila dört günde bir fırlatma yapmayı hedeflediklerini belirtti. Bu hedef, SpaceX’in tüm fırlatma rampaları üzerinden iki günde bir fırlatma yapmayı umduğu bir hedefe yakın olacak ve şirketi 200 fırlatma sayısına yaklaştıracak​​.

Bu fırlatmaların hepsi tek bir fırlatma rampası olan SLC-4E’den gerçekleştirilecek. SpaceX, Space Coast’ta SLC-40 ve LC-39A olmak üzere iki fırlatma rampası işletiyor. Ancak, LC-39A, Falcon Heavy ve Dragon görevleri için kullanılan bir rampaya dönüştü. SpaceX, bu yıl SLC-6’yı devraldı ve bu rampa, önümüzdeki yıllarda Falcon Heavy fırlatma rampası haline gelecek. SLC-4E, Falcon 9 fırlatmaları için hazırlanması yaklaşık iki yıl sürmüştü. Ancak, aktif bir rampayı devralmak bile genellikle zaman alıcı bir görevdir​​.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu