Meta, Threads’i Türkiye’de kapatıyor!

Meta, Threads uygulamasını 29 Nisan’dan itibaren Türkiye'de kapatma kararı aldı.

Sosyal medya devi Meta, Türkiye’deki Threads uygulamasını, Instagram ile otomatik veri paylaşımına yönelik Türk Rekabet Kurumu’nun (TRK) geçici yasaklama kararı sonrasında 29 Nisan’dan itibaren kapatma kararı aldı. TRK, kullanıcıların onayı olmadan Threads ve Instagram’ın bağlanmasının “geri dönülemez zararlara yol açacağını” ve Meta’nın bu uygulama ile endüstrideki “hakim konumunu kötüye kullandığını” belirtti. TRK ayrıca, bu bağlantının esas olarak şirketin “piyasa gücünü artırmak” için var olduğunu öne sürdü.

Meta’nın kararı, bölgede Instagram ve Threads’ın entegrasyonunu nasıl değiştireceği konusunda herhangi bir değişiklik yapmak yerine, yeni sosyal medya uygulamasını çekme yönünde oldu. Şirket, bu durumun yalnızca geçici bir önlem olduğunu ve yasaklama kararına itiraz etmek için çalışmalar yaptığını belirtiyor, ancak bu süreç için bir zaman çizelgesi sunulmadı. Bu arada, Meta, Türkiye’deki kullanıcıların hesaplarını devre dışı bırakmalarını veya tamamen silmelerini öneriyor. Hesabını devre dışı bırakanların, Threads ülkeye geri döndüğünde gönderilerinin ve etkileşimlerinin geri yükleneceği belirtiliyor.

Meta, Threads'i Türkiye'de kapatıyor!
Meta, Threads’i Türkiye’de kapatıyor!

Türk düzenleyiciler, Threads ve Instagram arasındaki otomatik bağlantının en iyi ihtimalle biraz ürkütücü olduğunu düşünen tek kişiler değil. Platform geçen yıl başlatıldığından beri, kullanıcılar Threads hesabını silmeden Instagram hesabını silmek zorunda kalmışlardı, ancak Meta bu sorunu birkaç ay önce düzeltti. Meta ayrıca, kullanıcıların rızası olmadan Threads gönderilerini Facebook ve Instagram’da tanıtmaya başladı ve sonunda insanların bu “özellikten” çıkmasına izin verdi. İşte bu tür otomatik veri paylaşımı, TRK’nın son yasaklama kararına yol açan durumdu.

Ayrıca, bu Meta’nın Türkiye ile ilk düzenleyici savaşı değil. Ülke, 2022 yılında uygulamalar arası veri paylaşımı için Meta’ya 18.6 milyon dolar ceza kesti. Türkiye, Meta’dan bu yasaların ihlalini durdurmak için çabalarını detaylandıran belgeler sunmasını istedi, ancak Türk düzenleyiciler açıklamaların yetersiz olduğunu söyledi. Buna karşılık, ülke Meta’ya her gün 160,000 dolar tutarında ek cezalar kesti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu