Türkiye 4G'yi çok merak ediyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 4G hakkında geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalar ve operatörlerin tanıtımları, 4G’yi Türkiye’de internet kullanıcılarının gündemine taşıdı.
Yandex, son günlerde Türkiye’de gündemi bir hayli meşgul eden 4G’nin arama sonuçlarına nasıl yansıdığını, Türkiye’de internet kullanıcılarının neleri merak ettiğini açıkladı. 4G ile ilgili Mart ayının ilk on gününde yapılan arama sonuçlarını analiz eden Yandex, kullanıcıların 4G hakkında en çok neleri merak ettiğini ortaya çıkardı. Şubat ayına kıyasla Mart ayının ilk on gününde 4G aramalarında yüzde 350 artışın görüldüğünü belirten Yandex, en çok merak edilenleri sıraladı.

4G ile ilgili aramalar Mart’ta yüzde 350 arttı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar ve üç büyük GSM operatörünün yoğun tanıtımlarıyla son dönemde gündemi bir hayli meşgul eden 4G, Türkiye’de internet kullanıcılarının en çok merak ettiği konulardan biri haline geldi. Yandex tarafından yapılan analize göre 4G ile ilgili aramalar Şubat ayına kıyasla Mart’ın ilk on gününde yüzde 350 oranında arttı.
4G hakkında Türkiye’de İnternet kullanıcılarının en çok neleri merak ettiğini de açıklayan Yandex, Mart ayının başından bu yana en çok 4G’yi destekleyen telefon modellerinin arandığını ortaya ortaya koydu. En çok hangi telefonların 4G desteği olduğunu merak eden kullanıcılar, 4G teknolojisi ile ilgili detayları da İnternet üzerinden aradı.

Kullanıcılar “4G Nedir?” diye soruyor

Yandex’in yayınladığı arama sonuçlarına göre kullanıcılar, “4G nedir?”, “4G’nin avantajları nelerdir?” ve “4G ne zaman gelecek?” gibi aramalara sıklıkla başvurdu. Kullanıcıların 4G hakkındaki bir başka merakı konusu ise operatörlerin 4G’ye ne zaman geçeceği oldu. Yandex kullanıcıları, tek tek operatörlerin 4G’ye geçecekleri tarihi sorgulamanın yanında, operatörlerin satışa sunduğu 4G uyumlu akıllı cihazları da aradı. Bunların yanı sıra “4G baz istasyonu” ve “4G’nin zararları” ile ilgili aramalar da büyük oranda artış gösterdi.

İlgili Makaleler

Operatörler 4G şartnamesi hakkında açıklama yaptı

Öte yandan, operatörler de geçtiğimiz günlerde 4G şartnamesi hakkında açıklamada bulundu. Vodafone Turkiye CEO’su Gokhan Öğüt, dördüncü nesil mobil iletişimi ifade eden 4G için mobil internet altyapı hizmetleri yetkilendirme ihale şartnamesi, T.C Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından dün düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.
2015 sonunda 4G’nin Türkiye’de hayata geçirilmesini öngören şartname, ihaleye katılabilmek için GSM şirketlerinin yerine getirmesi gereken koşulları ortaya koyuyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, bugün açıklanan 4G ihale sürecini değerlendirerek şirketin 4G hazırlıklarına ilişkin bilgi verdi. 4G’yi dijitalleşmenin yeni sayfası olarak gördüklerini belirten Öğüt, global pazarda 4G’ye tüm operatörlerden önce geçtiklerini söyleyerek, 4G teknolojisi ve uygulamaları konusunda iddialı olduklarına dikkat çekti. Öğüt, tüketiciye en kaliteli hizmeti sunmalarını sağlayacak en uygun frekansa talip olduklarının altını çizdi.

19 ülkede 4G hizmeti sunuyor

Vodafone Grubu’nun dünyada 4G’nin lider operatörü olduğunu belirten Öğüt, şöyle devam etti: “Vodafone olarak, dünyada en çok ülkede kendi markasıyla 4G hizmeti sunan operatörüz. Bu bizi aynı zamanda dünyada en çok ülkede 4G tecrübesi ve altyapısı olan operatör yapıyor. Grubumuz, dünyada 4G teknolojisini yaratan ve bu teknolojiye yön verenler arasında yer alıyor. 30 yıllık tecrübesiyle tüm dünyada 2G ve 3G’de olduğu gibi 4G teknolojisinin de hayata geçmesinde önemli bir rol üstlenen Grubumuz halihazırda 18 ülkede 4G hizmeti sunuyor. Bu emsalsiz deneyim ve bilgi birikimi sayesinde bugün faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde en iyi ve en kaliteli 4G hizmetini verebiliyoruz. Tüketici ne ister, bu istek en kusursuz biçimde nasıl karşılanır, en iyi deneyim nasıl sağlanır, hepsini çok iyi biliyoruz.”

5 MHz’lik tek blok garanti edilmeli

4G ihale sürecinin başlatılması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısı sonrasında değerlendirme yapan Öğüt, “4G ihalesi basın toplantısında dünyada 4G için en yaygın kullanılan ve yüksek coğrafi kapsama ihtiyacına cevap veren 800 MHz bandının eşit olarak dağıtıldığını görmek bizi memnun etti. 4G teknolojisinin kullanılacağı başlıca bantlar olan 800, 1800 ve 2600 MHz frekanslarında ihale sonunda operatörlerin toplamda birbirine yakın bir kaynağa sahip olacağı anlaşılıyor. Bunu da etkin rekabet adına olumlu buluyoruz” dedi.
Öğüt, şöyle devam etti: “Günümüzde 2G ve 3G için kullanılan, 4G için henüz kullanılmayan 900 MHz bandında asimetrik bir paylaşımın olduğunu görüyor, burada bir operatörün diğer operatörlere ek yatırım maliyeti yaratmayacağı bir politikanın uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için operatörlerin bu bantta 3G hizmetlerini maksimum 5 MHz’lik tek bloktan (tek taşıyıcı) vermesinin garanti edilmesi gerekiyor. 4G hizmetinin dünya standartlarında, sürdürülebilir ve etkin olarak verilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin ihaleden önce yapılmasına dair olumlu beklentimiz var.”

4G’yi deneyimleme fırsatı sunduk

Vodafone’un 4G uluslararası dolaşım hizmeti alanındaki gücüne de dikkat çeken Öğüt, “Bugün Vodafone, dünyanın en büyük 4G dolaşım ağına sahip operatör. Biz de yurtdışına çıkan Türkiye’deki müşterilerimize Haziran 2014’ten bu yana 4G’yi deneyimleme fırsatı sunan ilk ve tek operatör olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu ay itibariyle 4G uluslararası dolaşım hizmeti verdiğimiz ülke sayısı 50’ye ulaşacak. Bugün, yurtdışında dünyanın en hızlı mobil internetini Vodafone Türkiye aboneleri kullanıyor. Abonelerine yurtdışında SIM kart değiştirmeden 4G hizmeti sunan tek operatör konumundayız. Şimdi bu hizmeti Türkiye’deki bütün abonelerimize sunmak için aynı vizyon ve kararlılıkla çalışıyoruz” dedi.
“Vodafone ile herkes ilk günden itibaren 4G’ye hazır olacak”
4G’ye erişimde akıllı telefonların hayati rol oynadığını belirten Öğüt, şöyle konuştu: “Dijital dönüşüm vizyonumuz doğrultusunda Türkiye’de herkesin akıllı telefon sahibi olması gerektiğine inanıyoruz. Bu konu, 4G mobil internet şebekesinin ilk günden itibaren en hızlı ve en kolay şekilde tüketiciye ulaştırılması açısından da önem taşıyor. Biz de birey ve kurumların 4G’ye ulaşması için akıllı cihaz sahipliğini artırmak için tüm kaynaklarımızı seferber ettik. 4G uluslararası dolaşım hizmetine başladıktan sonra bu alanda cihaz erişilebilirliğini artırmak için Türkiye’de üretilen 4G özellikli ilk akıllı telefon Vodafone Smart 4 power’ı ürettik. Bundan sonra da herkese en uygun cihazların en cazip avantaj ve tekliflerle sunulmasının öncüsü olacağız. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Vodafone ile herkes ilk günden itibaren 4G’ye hazır olacak, 4G heyecanına ilk andan itibaren ortak olacak.”

4G Türkiye için bir fırsat

Öğüt, mobil genişbant teknolojilerin son halkasını oluşturan 4G’nin Türkiye ekonomisine de önemli katkıları olacağına dikkat çekerek, “4G Türkiye için bir fırsat. Biz bu fırsatı yaklaşık 1,5 yıldır dijital dönüşümü konuştuğumuz her platformda dile getirdik, getirmeye devam ediyoruz. Bugün genişbant teknolojiler, sağlıktan tarıma, finanstan eğitime, her alanda yenilikçi hizmetler sunarak, yatay kestiği sektörlerde sağladığı verimlilik artışıyla tüm dünyada ekonomik büyümenin lokomotifi oluyor. Kalkınma Bakanlığımızın Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı’nda yer alan Makro Ekonomik Projeksiyonlar ve Fırsatlar Raporu’na göre Türkiye’de 10 yılda yapılacak her 1 TL’lik bilgi işlem yatırımının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da 3,6 TL’ye kadar artış sağlayacağı tahmin ediliyor. Bu öngörünün hayata geçmesinde 4G hizmeti de önemli rol oynayacak. Önümüzdeki süreçte 4G dijitalleşmenin, dijitalleşme de ekonomik kalkınmanın ana unsuru olacak.” Haberin devamı için tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu