Türkiye için 2015 biyometri uygulamaları yılı

Her yıl dünyada yüzde 20 düzeyinde büyüme gösteren biyometri uygulamalarının Türkiye’de, elektronik kimlik kartları ve damar izi okuma sisteminin tüm hastanelere yaygınlaşması ile 2015’te önemli bir gelişim sağlaması bekleniliyor.
Damar izi okuma uygulamasının hastanelerde giderek yaygınlaşması ve elektronik kimliğe geçilecek olmasıyla birlikte Türkiye için 2015 biyometri uygulamalarının yılı olacak. Biyometri alanında çözümler sunan Ölçsan’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burak Sondal, “Artık cüzdan taşımayacağınız bir geleceğe yol almaktayız. Öncelikle ‘T.C. Kimlik Kartı’ projesini bekleyen sektörler yeni atılımlarını gerçekleştirecektir. Bankaların biyometri dönemine en hızlı geçiş yapacak kurumlar olduğunu ve gerek banka şubelerinde gerekse ATM’lerde biyometri ile daha sık karşılaşacağımızı söyleyebilirim” diyor.
Bu uygulamalar dünyada da hızlı bir büyüme içinde. Sondal’ın verdiği bilgilere göre küresel biyometri teknolojileri pazarı 2019 yılı itibarıyla 23,3 milyar dolara ulaşacak. Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren başka bir şirket olan Proline’ın İcra Kurulu Başkanı Mehmet Doğanyiğit de pazarın her yıl ortalama yüzde 20 büyüdüğünü, sensör teknolojilerinin gelişmesi ile bu teknolojilerin kullanımının giderek yaygınlaşacağını söylüyor.

Akıllı cihaz sinerjisi

Biyometri teknolojilerinin yaygınlaşmasında akıllı cihazlarda kullanılmaya başlanan parmak izi uygulamasının da önemli bir yeri var. Parmak izi okuma özelliğine sahip ilk akıllı telefon olan iPhone 5S’in Eylül 2012’de tanıtılması önemli bir dönüm noktası. Bunu Galaxy Note 4, HTC One Max, Huawei Ascend Mate 7 gibi yeni modeller de takip etti. Apple gibi büyük teknoloji markalarının biyometri yatırımlarına öncelik vermesinin en önemli gelişmeler arasında yer aldığını belirten Doğanyiğit “Artık telefon ve tabletlerimizdeki ekran kilitlerini parmak izi doğrulaması yaparak açabilmekteyiz. Bu da biyometrinin aslında yaşamımızın ne kadar içerisine nüfuz ettiğini göstermektedir” diyor.

İki önemli gelişme

Hali hazırda biyometri uygulamalarının Türkiye’de en yaygın olarak kullanıldığı alanlardan birisi hastaneler. Geçtiğimiz yıl özel hastanelerde uygulanmaya başlanan damar izi kontrol sisteminin 2015’te önce üniversite hastaneleri olmak üzere tüm hastaneleri kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor. SGK Biyometrik Kimlik Doğrulama sisteminin halihazırda özel hastaneleri kapsadığı ve projenin sağlık sektöründe istismarın önüne geçilebilecek ve Türkiye ekonomisine ciddi kazanç sağlanabileceğini söyleyen Sondal, bu sistemin biyometri alanındaki Ar-Ge çalışmalarını da artıracağını düşünüyor. Bu artışta elektronik kimlik kartlarının da etkili olacağını belirten Sondal, “Yeni elektronik T.C. kimliklerinin dağıtılmaya başlanmasıyla pazarda biyometri konusunda ilgi daha da artacağından, oluşacak ek talepten dolayı pazarın 2015 yılında büyümesini ve Ar-Ge projelerinin artmasını beklemekteyiz” diyor.
Dünyada bu alandaki örnekler arasında Avrupa Birliği’nin uygulamakta olduğu parmak izi entegrasyonlu Vize Bilgi Sistemi ve birçok ülkenin son dönemde modernize ettiği Parmak İzi Teşhis Sistemi (AFIS) yer alıyor.
Bu yazı IT PRO’nun 179. sayısında yayınlanmıştır.  

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu