Uzaktan çalışma ile ofis sahipleri 453 milyar dolar kaybetti

Değişen şartlar ve koronavirüs pandemisi ofislere olan ilgiyi düşürmeye devam ederken, ofis sahiplerine 453 milyar dolar kaybettirdi.

Yeni çalışma alışkanlıkları ve dünya genelinde etkisini gösteren koronavirüs salgını sonrasında pek çok şirket uzaktan çalışmaya geçmişti. Uzaktan çalışmanın uygulanmaya devam etmesiyle birlikte sadece ABD’deki ofis gayrimenkulü 453 milyar dolar zarara uğradı.

Uzaktan Çalışma Ofislere Olan İlgiyi Düşürdü

Koronavirüs salgını sırasında uzaktan çalışmaya olan ilginin artması ve ofis alanı talebine olan düşüş, gayrimenkul alanının 453 milyar dolar kaybetmesine neden oldu. ABD’de kar amacı gütmeyen, hükümet dışı bir kuruluş olan ABD Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (NBER) verilerine göre, ofislere olan ilgi düşmeye devam ediyor.

Büro araştırmalarında New York City’ye odaklanırken, 2000 ve 2022 yılları arasında Amerika’daki 105 ofis pazarından gelen verilerin de bu rapora dahil edildiği belirtildi. Büroya göre, koronavirüs salgını öncesinde ofis alanlarının yüzde 95’i ABD’de kullanılıyordu. Değişen şartlarla birlikte Mart 2020’nin sonlarında doluluk oranı yüzde 10’a geriledi. Sadece birkaç hafta önce NBER, ofis doluluk oranının hala yüzde 47 olduğunu açıkladı. 

ABD genelinde, Ocak 2020 ile Mayıs 2022 arasında kira gelirinde yüzde 17.5’lik bir düşüş yaşandı ve bu düşüş sadece ofislere olan ilginin azalmasından kaynaklanmadı. Şirketlerin yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle harcamalarını düşürmeye gitmesi de ofislere olan ilgiyi azaltan başka bir etken oldu. Son olarak büro tarafından yapılan açıklamada, Silikon Vadisi’ndeki ofislerin boşluk oranının son zamanlarda iyileştiği belirtildi. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu