Veri depolama alanında trend hibrid bulut

2015’te veri depolama altyapılarında hibrid bulutun ve tümleşik sistemlerin daha önemli geleceği tahmininde bulunan NetApp Türkiye Genel Müdürü Behçet Yumrukçallı, bu sistemlerin uzaktan çalışma sistemini de yaygınlaştıracağını belirtiyor.
Ciddi veri patlamasının yaşandığı günümüzde performans ve süreklilikten feragat etmeyen, maliyetleri de büyük ölçüde aşağıya çekebilen yeni uygulamaların, sade arayüzlerin, tümleşik veri depolama ve mimari çözümlerin şirketlerin BT ihtiyaçları içinde öne çıkmaya başladığını söyleyen NetApp Türkiye Genel Müdürü Behçet Yumrukçallı, depolama sistemlerinde bu özellikleri sunan hibrid bulut ile entegre altyapıların 2015’te şirketlerin tercihleri arasında ön sırada yer alacağı tahmininde bulunuyor. “Çünkü şirketler artık öngörülebilir maliyetler, daha hızlı tedarik ve sonsuz bir boyut sunabilmek için genel bulut hizmetlerini entegre etmeye gittikçe daha fazla önem veriyor” diye de ekliyor.
Yumrukçallı, yatay ölçeklendirme yapabilen yeni tümleşik veri depolama platformlarının da, son yıllarda etkili bir çözüm olarak kurumsal kullanıcılarının karşısına çıktığını belirtiyor. “Her türlü ortamda farklı uygulamalar ile kullanabilmek amacıyla veri depolama seviyesinde geliştirilen, yüksek verimlilik ve erişebilirlik odaklı, düşük maliyetli, hızlı ve güvenilir ‘tümleşik veri depolama mimarileri’ ön plana çıkan sistemlerden” diyen Yumrukçallı, açıklamasını şöyle sürdürüyor: “Bileşenlerdeki, veri merkezindeki veya sistemdeki herhangi bir hataya karşı verileri koruma altına alan FAS platformları, artık şirketlerin hayati bilgilerini güvence altına almalarını ve iş sürekliliğini devam ettirmelerini sağlıyor. Hiçbir ek sunucuya veya araca gereksinim duymayan, masrafları ve karmaşayı ortadan kaldıracak şekilde tasarlanan entegre veri koruma altyapıları da, veri tekilleştirme teknolojisi ve bunların bir sonucu olan ‘thin replication’ adını verdiğimiz işlemler, depolama sisteminden daha fazla değer ve verim elde etmeye yarıyor.”

Uzaktan çalışma yaygınlaşacak

Yumrukçallı, kurumsal kullanıcıların talepleri doğrultusunda flash ile hızlandırılmış, bulut ile entegre  depolama çözümleri için paylaşımlı ve bağımsız altyapılar geliştirmeye odaklanan inovasyon stratejilerinin de 2015 için yükselen değerler arasında yer alacağını dile getiriyor. “Artık veri, yenilikçi iş stratejisinin merkezine oturuyor ve verilerin sınırsız bir şekilde özel genel bulut ortamları arasında taşınması da en önemli talep olarak karşımıza çıkıyor. Bu sayede kullanıcılar, yeni tümleşik depolama sistemi sayesinde tek bir platform üzerinden verilerini etkili bir biçimde yönetebiliyorlar. İnternete ve birbirine bağlı cihaz sayısının artması ise, M2M ile birlikte makine bağlantı teknolojileri ile bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi, tümleşik iletişim sistemlerinin de devreye girmesi anlamına geliyor” diyen Yumrukçallı, internete bağlı cihazların ve tümleşik iletişimin yakın gelecekte uzaktan çalışma sistemini yaygınlaştıracağı ve büyük veri ile eşzamanlı hale gelişeceğine kesin gözüyle bakıyor. Yumrukçallı, bu öngörüsünü şu verilerle açıklıyor: “Uzaktan erişim sağlayan cihaz sayısının 2013’te dünya nüfusunu geride bırakacağını daha önce duyuran Cisco, benzer bir şekilde 2015 itibarıyla mobil çalışanların sayısının dünya genelinde 1,3 milyara yükseleceği ya da toplam iş gücünün yüzde 37,2’sini oluşturacağı öngörüsünde bulunuyor. Aynı zamanda 2017’de aylık global mobil veri trafiğinin 10 eksabaytları geride bırakacağını belirtiyor. Mobil cihazlar aracılığıyla yapılan mobil iletişim de mevcut ve gelişen tümleşik iletişim platformlarının bir parçasıdır. ComScore raporuna göre ABD’deki tüketicilerin yaklaşık 125 milyonunun akıllı telefon kullandığı, 50 milyonunun ise tablet sahibi olduğu bir sistemde, tümleşik iletişimin etkisini her gün daha fazla kişinin iş hayatında ve gündelik yaşamında hissettiği açıktır.”
Bu yazı IT PRO’nun 179. sayısında yayınlanmıştır. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu