Yeni bir Guinness dünya rekoru robot Cassie’den geliyor

Araştırmacılar, Cassie'yi eğitmek için bir yıllık simülasyon ortamının eşdeğerini bir hafta sürede gerçekleştirdi.

Oregon Eyalet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, yeni geliştirdikleri ve Cassie ismini verdikleri robotun iki ayaklı bir robot tarafından en hızlı 100 metre koşu rekorunu kırdığını duyurdu. Cassie, üniversitede geliştirilerek, OSU yan şirketi Agility Robotics tarafından üretildi. Oregon Eyalet Üniversitesi web sitesine göre robot, Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı’ndan 1 milyon dolarlık bir hibe ile profesör Jonathan Hurst başkanlığında geliştirildi.

Kamera yerine makine öğrenimi

Cassie’nin ilginç bir yanı ise vücuduna bağlı hiçbir kamera veya sensör olmadan tamamen ‘kör’ bir şekilde koşması. Robotun asıl özelliği koşu ve yürüme özelliklerini kontrol eden makine öğrenimini kullanması. Bu özellikteki ilk robot olmasına rağmen, Whyte Atletizm Merkezi’nde gerçekleşen 100 metre parkuru, herhangi bir düşme veya aksaklık olmadan tamamladı.

Cassie, daha önce 2021’de 5 km’lik bir parkuru 53 dakikanın biraz üzerinde koşmuştu. Dünya rekoru girişimine liderlik eden lisansüstü öğrencisi Devin Crowley, “Son birkaç yıldır bu dünya rekorunu elde etmek için çabalıyoruz. Koşu dışında Cassie, merdiven inip çıkabiliyor.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu