Zorlu Holding, buzdolabı üretim kapasitesini nasıl artırdı?

Okan Üniversitesi Makine ve Otomotiv Mühendisliği Kulübü’nün düzenlediği Lider Köşesi etkinliğinde konuşan Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül “Ahmet Nazif Zorlu buzdolabı fabrikası kurmak isteğiyle bana müdürlük teklif ettiğinde fabrikanın kapasitesini sordum. ‘200 bin adet’ cevabını aldım. Ahmet beye ‘Teklifiniz için teşekkür ederim. Bu kapasitedeki bir fabrika bana heyecan vermez, kabul edemem. Bu tür bir fabrikanın Avrupa’daki kapasitesi 600 bin adet’ dedim. Zorlu da ‘Gel, kapasiteyi 1 milyon 200 bin yapalım’ dedi. El sıkıştık, anlaştık. Bugün o fabrikamızda 3,5 milyon kapasiteyle üretim yapıyoruz” diye konuştu
“İş yaşamına en yakın üniversite” vizyonuyla hareket eden Okan Üniversitesi, üniversitenin öğrencilerinden kurulu Makine ve Otomotiv Mühendisliği Kulübü’nün düzenlediği  Lider Köşesi etkinliğinde yine Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle öğrencilerini bir araya getirdi. 27 Şubat 2015 Cuma günü üçüncüsü gerçekleştirilen Lider Köşesi’nde sırasıyla  Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın, Zorlu Holding CEO’su  Ömer Yüngül, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, Doğuş Otomotiv CFO’su   Dr. Berk Çağdaş ve Sabancı Holding Strateji ve İş Geliştirme Grup Başkanı  Ata Köseoğlu öğrencilerle iş hayatına atılma hikayelerini ve tecrübelerini paylaştı.
Zorlu Holding Ceo’su Ömer Yüngül konuşmasında Boğaziçi Üniversitesi’nin en kötü öğrencilerinden biri olduğunu ifade ederek babasının zoruyla okulun mühendislik bölümüne kayıt yaptırdığını anlattı. Aslında üniversitenin idari bilimler fakültesinde eğitim görmek istediğini ancak babasının ısrarının mühendis olmasına neden olduğunu belirtti. Yüngül “Babamın baskısına inat olsun diye, ondan intikam almak için İngilizce bilmeme rağmen üniversitede, İngilizce hazırlık sınavında boş kağıt verdim. Böylece okulu 4 yılda bitirecekken 5 yılda tamamladım. Üniversiteden 2.00 not ortalamasıyla mezun oldum. Not ortalamam 1.99 olsa okulu 1 yıl daha uzatmak durumunda kalacaktım. Ancak bugün geçmişe baktığımda iyi ki babam beni mühendisliğe itmiş diyorum” diye konuştu.
15 yıl önce bir iş seyahati sırasında Everest Dağı’nın eteklerindeki bir kasabada satın aldığı kitabın ona iş hayatında yol gösterdini anlatan Yüngül “Kitapta yazan ‘Eğer başarılı olmak istiyorsan mevcut işlerden farklı işler yap ya da mevcut işini farklı yap’ sözünü tüm hayatıma aşıladım. Mevcut işi farklı yapmak için çalışıyorum” dedi.
Yüngül, 1997 yılında Zorlu Grubu’na Vestel Beyaz Eşya Genel Müdürü olarak katılmasının hikayesini de öğrencilere şu sözlerle aktardı: “1989-1997 yılları arasında İtalyan şirketi Merloni Elettrodomestici SpA’da Fabrika Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlendim. Şirket bana bir türlü İtalyanca eğitim fırsatı vermiyordu. Aralarında İtalyanca konuşuyorlar, anlamıyorum. Bir gün eğitim için gerekli ayarlamaları yaptılar ve biletimi verdiler. Ancak yine bir iş çıktı ve eğitime gidemeyeceğim anlaşıldı. Ben de bileti onlara bıraktım ve istifamı verdim. Aileme nasıl istifa ettiğimi söyleyeceğimi düşüne düşüne akşam uçağıyla İzmir’e, eve dönmeye karar verdim. Tesadüfen uçakta bir arkadaşım sayesinde Ahmet Nazif Zorlu ile tanıştım. Beni ertesi sabah çaya davet etti. Davette buzdolabı fabrikası kurmak istediğini söyleyerek bana müdürlük teklif etti. Ben de fabrikanın kapasitesini sordum. ‘200 bin adet’ cevabını aldım. Ancak Ahmet beye ‘Teklifiniz için teşekkür ederim. Bu kapasitedeki bir fabrika bana heyecan vermez, kabul edemem. Bu tür bir fabrikanın Avrupa’daki kapasitesi 600 bin adet’ dedim. Zorlu da ‘Gel, kapasiteyi 1 milyon 200 bin yapalım’ dedi. El sıkıştık, anlaştık. Bugün o fabrikamızda 3,5 milyon kapasiteyle üretim yapıyoruz.”
Yüngül konuşmasının bitiminde öğrencilerden gelen soruları da yanıtladı. Öğrenciler Yüngül’den, yıl sonuna kadar doların çıkacağı rakam ve Türkiye’nin büyüme rakamı konusundaki tahminini almak istediler.  “Dolar 3,20’ye çıkar yorumları hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna Yüngül şöyle cevap verdi: “Benim tahminim yıl sonuna kadar dolar ve euroda sepet büyüme 2,55-2,70 arasında kalır. Türkiye’nin büyüme rakamını da yüzde 2,5-3 arasında öngörüyorum.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu