Dünyanın en hızlı kamerası saniyede 156,3 trilyon kare yakalayabiliyor!

Bu kamera, sadece bilim ve mühendislik alanlarında değil, aynı zamanda günlük hayatımızda da devrim yaratabilir.

Bilim ve teknoloji dünyasında gün geçmiyor ki verici bir gelişme yaşanmasın. Kanada’daki araştırmacılar, saniyede 156.3 trilyon kare yakalayabilen dünyanın en hızlı kamerasını geliştirdi. Bu, profesyonel sinema kameralarının ulaşabildiği birkaç bin kare hızının çok ötesinde bir başarı. Peki, bu teknoloji nasıl işliyor ve hangi alanlarda kullanılabilir? Detayları yazımızın devamından hep birlikte inceleyelim.

Kamera, “chirped” lazer darbeleri kullanarak ultra hızlı olayları kaydedebiliyor. Her bir “renk”, olayın milisaniyeler içindeki evrimini kaydediyor. Bu, özellikle fizik, biyoloji, kimya, malzeme bilimi, mühendislik gibi alanlarda yeni ufuklar açabilir.

Kameranın potansiyel kullanım alanları

Bu kamera, femtosaniye lazer ablasyonu, şok dalgalarının canlı hücrelerle etkileşimi ve optik kaos gibi olayları incelemek için kullanılabilir. Ayrıca, bu teknoloji sayesinde, tekrarlanamayan olaylar veya ultra hızlı hızlarda gerçekleşen fenomenler gözlemlenebilir.

Kameranın gelişim süreci

Bu kamera sistemi, “swept-coded aperture real-time femtophotography” (SCARF) adını taşıyor ve daha önceki teknolojilerin göremediği kadar hızlı olayları yakalayabiliyor. Örneğin, maddenin içinde veya canlı hücrelerde hareket eden şok dalgaları gibi.

Bu kamera, sadece bilim ve mühendislik alanlarında değil, aynı zamanda günlük hayatımızda da devrim yaratabilir. Örneğin, tıbbi görüntüleme ve güvenlik kontrollerinde kullanılarak, daha önce görülmemiş detayları ortaya çıkarabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu