Raw Kamera Dosyaları nedir ve neden bunları kullanmalısınız?

Raw kamera dosyalarının ne olduğunu bilmeyenler için kısaca bahsedelim. İşlenmemiş Raw kamera dosyalarını kullanmak, JPG çekmekten daha fazla çalışma gerektirir, ancak düzenleme aşamasında daha iyi görüntüler ve çok daha fazla kontrol sağlar.

Eğer dijital fotoğrafçılığı ve fotoğraf düzenlemeyi takip ediyorsanız, muhtemelen Raw kamera dosyalarının adını duymuşsunuzdur. Fotoğraflarınızdan en iyi sonuçları elde etmeye önem veriyorsanız, profesyonel seviyede değiştirilebilir lensli bir kamera veya yalnızca yüksek kaliteli bir akıllı telefonla çekim yapın, Raw kamera dosyalarını tanımaya çalışmanız gereken bir şeydir, çünkü size bunu yapma imkanı sunarlar. Biraz aşina olduktan sonra, muhtemelen daha güçlü fotoğraf düzenleme yazılımını kullanmak isteyeceksiniz, nedenleri birazdan açıklanacaktır. Şimdilik, Raw kamera dosyaları konusuna ve onları kullanmanın size nasıl fayda sağlayabileceğine bir göz atalım.

Raw Kamera Dosyaları Nedir?

Raw kamera dosyaları, doğrudan bir kameranın sensöründen alınan verileri içerirken, JPG ve PNG formatları bu verilere dayalı olarak oluşturulmuş görüntülerdir. Bu dosyaları geliştirilmemiş ve görünür bir görüntü elde etmek için yazılım tarafından yorumlanmayı bekleyen dosyalar olarak düşünebiliriz. Oysaki JPG ve PNG dosyaları kameranın yazılımı tarafından zaten yorumlanmıştır. Bu yorumlama, kamera içi işlem ve otomatik retuş işlemlerini de içerir (JPG çekim yapıyorsanız). Gerçekten “düzeltilmemiş” bir resim görmek istiyorsanız, Raw kamera dosyasına gitmeniz gerekmektedir.

JPG görüntüsünün aksine, Raw bir dosya demosaic edilmelidir. Sensördeki piksellerin düzenlemelerinden renklerin hesaplanması gereklidir, ardından beyaz dengesi, keskinlik ve başlangıçta gürültü azaltma işlemi yapılmalıdır. Bunun bir kısmı kameralar tarafından sağlanan meta verilerini kullanır. Ancak bazı dosya türleri için, bunun da ötesinde daha fazla işleme ihtiyaç duyulmakta. Genellikle görüntü tonunu ve rengini hoş bir sonuç elde etmek için bir görüntü düzenleyicide daha fazla ayarlamak isteyeceksiniz, ancak fotoğraf yazılımları, Raw dosyaları işlemeye hemen import işleminden hemen sonra en azından iyi bir başlangıç noktasına getirmek konusunda mükemmel hale gelmiştir.

Son dönemde akıllı telefon kameraları, Raw fotoğraf yeteneklerini tanıtmaya başladı, Apple iPhone’un ProRAW formatı hakkında konuşurken, Samsung da Android’in Expert RAW fotoğraf dosya formatı hakkında konuşuyor. (Raw terimi genellikle büyük harfle yazılmakta. Ancak bunun için herhangi bir dilbilgisi nedeni yok. Çünkü terim ne bir kısaltma ne de bir özel isimdir.)

Neden Raw Formatta Çekim Yapmalısınız?

Raw kamera dosyasını düzenlerken, karanlık bölgeleri ortaya çıkarmak ve aşırı parlak bölgeleri, örneğin gökyüzünü kurtarmak için daha fazla esneklik elde edersiniz. Aynı durum fotoğrafın renk sıcaklığını değiştirmek için de geçerlidir. Yani ne kadar sıcak (kırmızımsı) veya soğuk (mavimsi) göründüğü. Sıkça, belirli bir ışık altında çekilen fotoğraflar aşırı sarı-turuncu bir görünüme veya aşırı mavi-yeşil bir görünüme sahip olabilir. Raw dosyalarla, orijinal görüntü bilgisine geri dönüp beyaz dengeyi doğru bir şekilde ayarlayabilirsiniz, bunu JPG ile yapamazsınız.

Raw kamera dosyaları JPG’lere göre çok daha büyüktür. Bu nedenle, fotoğraf makinesini sadece Raw dosyalar üretmeye ayarladım, hem Raw hem de JPG formatında değil. Güncel durumda, Raw dosyaları hem kameranın arkasında hem de masaüstü bilgisayar klasörlerinde görebiliyorum. Çünkü Windows son zamanlarda ve macOS uzun zamandır Raw formatlara yerleşik destek sunmakta. Ayrıca, onları Google Fotoğraflar’da yüklerseniz orada da görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca ChromeOS, fotoğraflar için bu uygulamayı kullandığından, bu işletim sisteminde de görebilirsiniz. En önemlisi, Adobe Lightroom Classic gibi tercih ettiğim fotoğraf düzenleyici ile Raw dosyalarla çalışmak sorun değil.

Unutmayın ki Raw dosyayı asla düzenlemek istemezsiniz; tam görüntü bilgisini korumak istersiniz. Bu yöntem genellikle yıkıcı olmayan düzenleme olarak adlandırılmaktadır. Yani her zaman geri dönebileceğiniz orijinal fotoğrafınız olur. Yeni yazılımların ne zaman daha güçlü yeteneklerle gelebileceğini asla bilemezsiniz. Örneğin, DxO PureRAW 3, 2. versiyonunun öncüsüne göre Raw fotoğraflardaki gürültüyü daha yüksek bir seviyede azaltma sunar.

Camera Raw Görüntü Dosyalarının Artıları ve Eksileri

Raw kamera dosyalarını düzenlerken görüntü üzerinde daha fazla kontrole sahip olabilirsiniz. Fakat bunların görüntülenmesi evrensel olarak desteklenmemektedir. Bu, fotoğraflarınızı başkalarıyla paylaşmak istiyorsanız, bunları düzenledikten sonra JPG olarak dışa aktarmanız gerektiği anlamına gelir. Bu dosyaları görüntüleyebilen fotoğraf yazılımları genellikle bu seçeneği sunar. Windows Fotoğrafları’nda bile JPG üreten Farklı Kaydet seçeneği mevcut. JPG’leri herhangi bir bilgisayar veya telefonda görüntüleyebilirsiniz.

Özetlemek gerekirse, raw kamera görüntü dosyalarını kullanmanın avantaj ve dezavantajları şunlardır:

Avantajlar:

  • Düzenleme sırasında rengi ve ışık tonunu düzenlemek için daha fazla alan.
  • 14 bit format, JPG’lere göre dört kata kadar daha fazla resim bilgisi kaydeder.
  • Aşırı pozlamaları daha kolay düzeltebilirsiniz.
  • Daha fazla görüntü paraziti azaltma potansiyeli.
  • Orijinal fotoğrafı değiştirmeden farklı düzenlemeleri deneyebilirsiniz.

Dezavantajları:

  • Dosyalar hafıza kartlarında ve sabit disklerde daha fazla yer kaplar.
  • Daha büyük dosyalar, seri çekimdeki resim sayısını sınırlayabilir.
  • Raw fotoğrafların iyi görünmesi için işlenmesi gerekir.
  • Tescilli formatlar özel düzenleme yazılımı gerektirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu