Yapay zekadaki gücü, dışa bağımlılığı önemli ölçüde azalttı!

CBOT, yapay zeka ihracatı ve ülkemizde hayata geçirdiği kapsamlı projelerle 2 yılda Türkiye ekonomisine 250 Milyon TL katkıda bulundu. CBOT Kurucu ve CEO’su Mete Aktaş, “Yapay zeka alanındaki mühendislik gücümüz ülkemizin bu teknolojide dışa bağımlılığını önemli ölçüde azalttı” dedi. 

Önceliklerinin Türkiye ekonomisine değer katmak olduğunu söyleyen CBOTKurucu ve CEO’su Mete Aktaş: “CBOT olarak Türk mühendislerimizden aldığımız güçle gerek dünya çapında gerekse Türkiye’de birbirinden değerli projelere imza attık. Şirketlerimizin yapay zeka teknolojisini ithal etme gerekliliğini ortadan kaldırdık ve global pazarlarda Western Union, Manchester United, Signet Jewelers, Singapur Hükümeti, ASDA ve Fiverr gibi önemli markalar içeren çok sayıda müşteriye hizmet vererek ülkemize değer kattık. Bugün Türkiye’deki bankaların dünyaya kafa tutan bir teknolojiyle donatılmasında CBOT olarak önemli bir rol oynuyoruz. Sadece bankacılıkta değil kurulduğumuz ilk günden bu yana telekomünikasyondan perakendeye, sağlıktan eğitime, e-ticaretten otomotive kadar hemen hemen her sektörde kendi geliştirdiğimiz yapay zeka teknolojimizle şirketlere destek verdik ve bu sektörlerin içinde bulundukları dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırdık. Her zaman söylediğimiz gibi chatbot ve sesli asistan uygulamaları 2020 ve sonraki yıllarda özellikle müşteri yönetimi alanında en çok ses getirecek uygulamaların başında geliyor” dedi.

2025’de 102,29 milyar dolara ulaşması beklenen chatbot pazarından ciddi bir pay alacağız!

“Küresel ölçeklere baktığımızda Mordor Intelligence’ın Chatbot Pazar Araştırmasına göre 2019 yılında 17,17 milyar dolar olan pazar hacminin 2025 yılında 102,29 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.” diyen Mete Aktaş sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), 2019 yılı “Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri”ni dikkate aldığımızda ise toplam sektör büyüklüğünün Türk Lirası bazında yüzde 14’lük büyüme ile 2019 yılında 152,7 milyar TL’lik bir hacme ulaştığını görüyoruz. Yazılım alanı bunun 23,4 milyarını oluşturdu. Yine yazılım ihracatı ise son verilere göre 4,8 Milyar TLoldu. Burada verdiğim rakamlar dinamik bir şekilde büyümeye devam eden yapay zeka uygulamalarının neredeyse bütün iş süreçlerinde etkin bir şekilde kullanıldığı bir yapı haline geldiğini gözler önüne seriyor. Yine Bilişim 500 listesine baktığımızda Yapay Zeka’nın yazılım sektöründen aldığı pay %1’ler seviyesinde. Üstelik sektörün içinde olan bir şirket olarak bu rakamın büyük bir hızla artacağını rahatlıkla öngörüyoruz. Dolayısıyla CBOT olarak, ihracat ve Türkiye’de hayata geçirdiğimiz projelerle Türkiye Ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğimiz gibi 2025’de 2 Milyar TL’lik ihracat hedefine ulaşmayı ve dünyaya Türk mühendisliğinin gücünü daha da etkin biçimde göstermeyi planlıyoruz. Burada CBOT olarak bugüne kadar iş birliği yaptığımız markalarla birlikte gerçekleştirdiğimiz her projede daha da mükemmelleşen ve dünya standartlarına gelen ürünümüzü artık hemen hemen tüm şirketlere entegre edebilir konuma geldiğimizi de özellikle vurgulamak isterim. Şirketlere, talep etmeleri halinde çok kısa sürelerde ihtiyaçlarını uygun, kişiselleştirme özellikleri gelişmiş yapay zeka tabanlı chatbotlar sunabiliyoruz.”

EBA Asistan’dan, 18 milyondan fazla öğrenci ve 1 milyondan fazla öğretmen faydalanıyor

CBOT’un pandemi sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı ile hayata geçirdiği EBA Asistan, Türkiye’nin bugüne kadar en geniş kitle tarafından kullanılan ve en fazla sayıda soruyu yanıtlayan sanal asistanı olma özelliğini taşıyor. Sadece 5 haftada yanıtladığı 10 milyon soru sayısıyla bir rekora imza atan EBA Asistan, Türkiye’nin uzaktan eğitim sistemi EBA hakkındaki kullanıcı sorularını yanıtlıyor. CBOT’un yapay zeka teknolojisi ile geliştirilen Asistan gelişmiş NLP altyapısı sayesinde gelen soruları rahatlıkla anlıyor ve öğrencilere, velilere, öğretmenlere en doğru yanıtları sunuyor. EBA Asistan, 18 milyondan fazla öğrenci, onların velileri ve 1 milyondan fazla öğretmenin sistemden en etkin şekilde faydalanmalarını sağlıyor. EBA Asistan’a EBA’nın resmi web sitesi www.eba.gov.tr üzerinden ulaşılabiliyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu