Robotikte devrim: İlk kez kemikli ve tendonlu robot el üretildi!

Araştırmacılar, daha önce hızlı kuruyan plastikler için ayrılmış olan teknolojiyi yavaş kuruyan plastikler için geliştirdi.

Bilim insanları, robotik bir eli, içinde kemik, bağ ve tendonlarıyla birlikte ilk kez başarıyla yazdırdı. Bu gelişme, ETH Zürih Üniversitesi ve ABD merkezli bir startup olan Inkbit iş birliğiyle gerçekleşti. Robot elin farklı parçaları, çeşitli sertlik ve yumuşaklıkta polimerlerden oluştu. Yeni bir lazer tarama tekniği sayesinde, esnek özelliklere sahip özel plastikler tek seferde basılabildi. Bu, özellikle protez teknolojisi alanında önemli bir ilerleme olarak görülüyor.

Yavaş kuruyan plastiklerin 3D baskısı

Inkbit araştırmacıları, daha önce hızlı kuruyan plastikler için ayrılmış olan teknolojiyi yavaş kuruyan plastikler için geliştirdi. Bu hibrit baskı yöntemi, standart hızlı-kür projelerine kıyasla dayanıklılık ve elastik özellikler açısından avantajlar sunuyor. Teknoloji, doğayı daha gerçekçi bir şekilde taklit etme olanağı sağlıyor.

Yumuşak malzemeden yapılan robotların avantajları

ETH Zürih’ten robotik profesörü Robert Katzschmann, “Metal yerine yumuşak malzemelerden yapılan robotların, insanlarla çalışırken yaralanma riskini azalttığı ve kırılgan malları ele almak için daha uygun olduğu”nu belirtiyor. Bu tür robotlar, geleneksel metal robotlara göre avantajlar sunuyor.

Katman katman baskı ve iyileştirilmiş ekstruder

Bu ilerleme hâlâ katman katman baskıyı içerse de, entegre tarayıcı yüzeydeki düzensizlikleri kontrol ederek sisteme bir sonraki malzeme türüne geçmesi için talimat veriyor. Ayrıca, ekstruder ve kazıyıcı, yavaş kuruyan polimerleri kullanacak şekilde güncellendi. Bu sayede, çeşitli endüstrilere uygun benzersiz nesneler üretilebiliyor.

Inkbit’in ticari planları

Inkbit, bu teknolojiyi geliştirdi ve artık bu yeni yazıcıları üreticilere satmaya başlayacak. Şirket, aynı zamanda küçük kuruluşlara bu teknolojiyi kullanarak üretilen karmaşık 3D baskılı nesneleri de satacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu