Symantec’ten yeni güvenlik stratejisi

Symantec, yönetilen firewall ve yönetilen uç nokta hizmetlerine olan desteğini  sonlandırarak “Yönetilen Güvenlik Servisleri” portföyünde küçülmeye gitti. Şirket söz konusu değişikliğin Bilgi Güvenliği portföyü içeriğini modernize etme girişiminin bir  parçası olduğunu söylüyor. Peki mevcut müşterileri için bu ne anlama geliyor?

Symantec, yönetilen firewall ve yönetilen uç nokta hizmetlerinin, daha büyük bir Yönetilen Güvenlik Servisleri’ni (MSS) yeni ürün stratejileriyle aynı hizaya getirme planının bir parçası olduğunu belirtti. Şirket yeni strateji kararını “müşterilerimiz için daha az, daha entegre çözümler sağlamak” diye açıklıyor. Ayrıca Symantec, bu iki servisi sonlandırma kararını; ürünleri küçük bir müşteri topluluğunun kullanması sebebine bağlıyor. Şirket bu kararın keşfini yaz aylarının başında gerçekleştirdikleri denetlemenin ardından verdiklerini, sonrasında da bu hizmetleri durdurma kararı aldığını belirtiyor. Symantec yaşanan bu gelişmeden mevcut müşterilerini haberdar etmiş ve yıllık hizmet döneminin sonuna kadar destek sözü vermişti.

Indianapolis merkezli Rook Security’nin Genel Müdürü ve CEO’su J.J. Thompson,  Symantec’in bu kararını eleştirenlerden biri. Thompson  bu yeni  stratejiyi  “karmaşa” olarak nitelendiriyor ve düşüncelerini şöyle aktarıyor:  “Bu daha tümleşik bir şey değil. Onlar güvenlik programı yönetiminin anahtar bir bileşenini müşteri portföyünden çıkartıyorlar. Yönetilen firewall’u emekliye ayırmak, mevcut müşterilerin artık kendi firewall’larını yönetmek için farklı bir yol bulmaya ihtiyaç duyması ya da sorunlarla yüzleşmeleri anlamına geliyor. Müşteriler Symantec’e güvendiklerinden ve onların işleri bu yönetilen servise dayandığından, bu beklenmedik bozulma organizasyonlar içerisinde birçok seviyede önemli bir baş ağrısı yaratır. Dahası Symantec’in bu değişikliğinden etkilenen o müşteriler zarar görebilir çünkü onlar farklı bir MSS bulmak ya da bunu kendi bünyelerinde oluşturmak zorunda kalacak. Bunu yaptıkları takdirde de gereksiz risklerle karşı karşıya kalmadan firewall’ları yönetmek için yetenekli profesyonelleri bulmak güç. Dış kaynağa yöneldikleri takdirde ise hizmet vadesinin onların bütçe sürecine uygun olduğunu düşünelim. Eğer hizmet vadesi eşleştirilmez ise, o zaman da Symantec’le olan genel MSS anlaşmasından firewall yönetimini çıkartarak bütçelerini sıkıntıya sokabilirler.”

Thompson, “Symantec gibi sağlayıcılar bir müşteri firewall yönetimi, görüntüleme ve vaka bildirimi gibi servisleri paket olarak aldığında fiyatı düşürüyor. Şimdi ise Symantec’in müşterileri yönetilen firewall’u alakart olarak satın almak zorunda kalacaklarından yılın 2014 bütçe çevrimi tamamlandığı dönemde mali bir darbeyle yüzleşecekler” uyarısını yapıyor. Thompson’un bu sözlerine yanıt veren Symantec, firmanın tüm akdi mesuliyetleri yerine getireceğini ve mevcut müşterilere destek sağlayacağını sürdüreceğini açıklıyor. İhtiyaç olması halinde Symantec müşterilere alternatif anlaşmalar yapmalarına yardımcı olacaklarını ve geçişin olabildiğince yumuşak olmasına yardım edeceklerini söylüyor. Symantec yaptığı bir açıklamasında “Rutin altyapı değişikliklerini uygun hale getirmeye yardımcı olmak için mevcut müşteriler mevcut sözleşmelerinin bitimi ile sonlandırmak şartıyla küçük sayıda ekstra cihazları ekleyebilir” diye belirtiyor.

Thompson, Symantec’in bu kararını bacağını kurtarmak için ayağını kesiyor değerlendirmesini yapıyor. Symantec Thompson’ın beyanına cevap olarak ta, söz konusu güvenlik danışmanlığı ve bulut yedekleme dahil olmak üzere bir dizi serviste değişikliklere gittiği ya da tamamen sonlandırmasını müşterilerine daha fazla değer sağlamak amacı taşıdığı mesajını veriyor.

Yönetilen güvenlik pazarı kalabalık. Symantec dışında Kobi/Kurumsal alanındaki benzer hizmetleri sunan firmalar listesinde yer alanlardan bazıları HP, IBM, Trustwave, Dell, AT&T ve EMC. Pazar tahminleri KOBİ harcamalarının önümüzdeki yıllarda artacağını gösteriyor.

IDC’nin araştırmasına göre 2018 itibariyle üçüncü Platform IT teknolojilerinin benimsenmesi,  IT rollerinin yüzde 90’ını yeniden tanımlayacak. Organizasyonların bulut servisleri, mobil bilgi işlem, büyük veri ve analitiklere giderek daha fazla harcama yapmasıyla birlikte; Symantec’teki değişimlere rağmen, güvenlik firmaları bu büyümede eylemin bir parçası olmak isteyecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu