Apple komisyon oranlarını düşürüyor!

App Store’dan alınan komisyon oranları yüzde 30’dan yüzde 15’e iniyor. Ancak bazı şartlar var.

Apple’ın uygulama ekosisteminde en çok eleştiri aldığı konuların başında aldığı komisyon oranları geliyordu. App Store’da uygulama satan ya da uygulama içinde satış yapanlardan yüzde 30 oranında komisyon alan Apple, bu miktar yüzünden eleştiri oklarına hedef alıyordu.

Apple komisyon oranlarını düşürüyor!

Bir süredir tartışmaların odağında olan bu durum değişiyor. Apple yeni duyurduğu bir program ile yıllık cirosu 1 milyon doların altında olan işletmelerden yüzde 30 yerine yüzde 15 oranında komisyon alacak.

Bu yeni program özellikle küçük işletmeler ve yeni girişimler tarafından beğeni ile karşılandı. Ancak Epic Games ve Spotify gibi yüksek cirolar yapan şirketler açısından değişen bir durum olmayacak. Komisyon tartışmaları uzun yıllardır sürse de birkaç ay önce Epic Games’in Fortnite oyununun iOS platformundan çıkarılması ile beraber tekrar alevlenmişti. Epic Games komisyon oranlarını yüksek bulduğu için Fortnite uygulamasına kendi ödeme sistemini entegre etmiş, bu adım üzerine Apple da oyunu iOS ekosisteminden çıkarmıştı.

Komisyon tartışmalarının bir diğer tarafında ise Amazon gibi yüksek cirolar elde etmesine rağmen yüzde 30 yerine yüzde 15 komisyon alınan şirketlerin olması yer alıyor. Bu yeni adım bu durumdan şikayetçi olanları ne kadar mutlu edecek bilinmez ama yine de özellikel küçük işletmeler için önemli bir gelişme olarak görülüyor.

Yeni program 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak ve bu tarihten itibaren programa dahil işletmelerden yüzde 30 yerine yüzde 15 komisyon alınacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu