Apple’a Avrupa darbesi: ‘Batarya ömrü’ davaları çoğalıyor

Avrupa'da açılan yeni toplu dava, şirketin eski iPhone'ların performansını yavaşlatarak "sorumsuzca" davrandığını iddia ediyor.

Apple, eski iPhone’ları yavaşlatma uygulaması nedeniyle Avrupa’da daha fazla toplu dava ile karşı karşıya. Avrupa Tüketici Örgütü Euroconsumers ise yaptığı açıklamada, Belçika ve İspanya’da iPhone performansını düşüren bir iOS güncellemesi nedeniyle Apple’a karşı toplu dava açtığını ve İtalya ve Portekiz için iki toplu dava daha planlandığını söyledi.

Yasal işlem, ABD’deki davalara benzer şekilde, Apple’ın kullanıcıları iPhone pil gücü ve cihaz performansını düşüren yazılım güncellemeleri konusunda yanlış yönlendirdiğini iddia ediyor. Geçen ay Apple, California ve Arizona dahil olmak üzere 34 eyalette birden fazla düzenleyici ile davayı çözüme kavuşturmak için 113 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.

Euroconsumer’in davası ise 2014-2020 yılları arasında Belçika, İtalya, Portekiz ve İspanya’da satılan yaklaşık üç milyon iPhone 6, iPhone 7 ve iPhone SE modelini kapsıyor. Euroconsumers Politika ve Uygulama Başkanı Els Bruggeman, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “Tüketiciler, ürünlerin çok çabuk yıpranması nedeniyle üzülüyor. iPhone 6 modelleri bunun somut bir örneğidir. Apple bataryayla ilgili sorunları maskelemek için telefonları yavaşlatacağını bilmesine rağmen güncellemeleri zorluyor. Avrupalı ​​tüketiciler de ABD’deki tüketicilere gösterilen saygının aynısını görmek istiyor.” dedi.

Örgüt, Apple ile sorunu mahkeme dışında çözme girişimlerinin başarısız olduğunu ve sorundan etkilenen her tüketici için ortalama 60 euro tazminat talep edeceğini açıkladı.

Apple iddiaları yalanladığı şu açıklamada bulundu: “Herhangi bir Apple ürününün ömrünü kasıtlı olarak kısaltmak veya müşteri yükseltmelerini desteklemek için kullanıcı deneyimini azaltmak gibi bir çabamız söz konusu değil.” Bir Apple sözcüsü ise “Hedefimiz her zaman müşterilerimizin sevdiği ürünler yaratmak oldu ve iPhone’ların olabildiğince uzun süre dayanmasını sağlamak bunun önemli bir parçası.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu