İhtiyaç halinde fazladan iş yükünüzü buluta aktarma rehberi

Yoğun iş yükleriniz için kaynaklarınızı esnek biçimde ölçeklendirmeye ihtiyaç duyuyorsanız, ‘Cloud Bursting’ aradığınız çözüm olabilir.

Yalnızca genel bulut altyapıları üzerinde iş yapmak ilk bakışta sorunsuz ve sonsuz ölçeklenebilirliğe sahip bir çözüm gibi görünse de, kritik verileri ve iş yüklerini şirket içinde veya özel bulutta tutmak, güvenlik ve uyumluluk açısından birçok şirketin ilk tercihi olmaya devam ediyor. Şirket içinde kurulu olan kaynaklar, donanım ve altyapı yatırım maliyetlerinin yüksek oluşu ve uzun amortisman süreleri nedeniyle öncelikli olarak kritik iş yüklerine ayrılıyor. Kritik olmayan iş yükleri ve veriler, hibrit yapının bir parçası olan buluta aktarılıyor.

Ancak bu tür hibrit senaryolar, şirket içinde veya özel bulutta anlık olarak çok daha fazla kapasiteye ihtiyaç duyulan sıra dışı senaryolar ideal çözümü sunmaz. Örneğin bir pazarlama kampanyasını hayata geçirdiğinizde veya şirket içinde yer alan veriler üzerinde kapsamlı bir veri analitiği projesi çalıştırdığınızda, sistemler üzerinde oluşan aşırı yük ve talep şirket içi kapasite eksikliğini ortaya çıkarabilir.

Bunun çözümü ‘Buluta Taşma’ olarak adlandırabileceğimiz ‘Cloud Bursting’ tekniğinden geçiyor. Bu teknik, veri trafiğinin patladığı veya bilgi işlem kapasitesinin zirveye ulaştığı durumlarda BT kaynaklarının şirket içinden buluta doğru dinamik olarak ölçeklendirilmesine karşılık gelir. İhtiyaç halinde ideal bir şekilde uygulanan Cloud Bursting önemli ölçüde tasarruf sağlayarak kendi maliyetini dahi karşılayabilir. Çünkü bu sayede ihtiyaç duyduğunuz kaynakları sadece yoğun zamanlarınızda kullanırsınız ve kullandığınız ek kaynak kadar ödeme yaparsınız.

Uygun altyapı planlaması

Cloud Bursting altyapı planlama ve tasarımının önemli bir bileşenidir, çünkü düşük gecikme süresine ve yüksek bant genişliğine sahip bağlantılar kurmanızı gerektirir. Bulut yönünde düşük gecikmeli bağlantı sağlamanın en iyi yolu, her bir bulut hizmet sağlayıcısının sunduğu özel bağlantı çözümlerini kullanarak, şirket altyapısını yeterli ağ kapasitesi eşliğinde doğrudan söz konusu buluta bağlamaktır.

Kendi maliyetini karşılayan özel bağlantı

Tüm iş yüklerini buluta taşımanın mantıklı olduğu bazı Cloud Bursting kullanım durumları da vardır. Ancak bunları hayata geçirmek çok büyük bant genişliği gerektirebilir. Verileri buluta taşımak nispeten kolay olsa da, sonuçları geri çekerken veya bulut kullanımını sonlandırırken ödeyeceğiniz çıkış ücretleri çok yüksek rakamlara varabilir. Bu durum, müşterilerin gönderdikleri verilerden çok daha fazlasını geri almalarını gerektiren uygulamalar için de geçerlidir. Özellikle de bu verilerin genel internet bağlantıları üzerinden geçmesi gerekiyorsa.

Bu tür senaryolarda yine bulut sağlayıcısının özel bağlantı çözümü devreye girer. Bunun nedeni, doğrudan bağlantı hizmetleri üzerinden bulut çıkışı fiyatlandırmasının genel internete göre çok daha düşük olmasıdır. Hatta 25Mbit/sn’den fazla trafik söz konusuysa, özel bağlantı hizmeti kendini amorti etme noktasına gelir.

Özel ve genel bulutun birlikte çalışabilirliği

Bulutlar normalde birbirleriyle etkileşime girecek şekilde tasarlanmamıştır. Özel bulut veya diğer şirket içi altyapılar, genel bulutlarla kolayca birlikte çalışamazlar. Bazı bulut hizmeti sağlayıcıları kendi genel bulutlarıyla birlikte çalışabilen özel bulut hizmetleri sunsa da, bu seçeneğe yönelmek şirketi söz konusu sağlayıcıya mahkum eder.

Bir diğer seçenek farklı altyapılar arasına bulut yönlendirici hizmeti gören bir çeviri katmanı eklemektir. Bu, şirket altyapısı ile özel bağlantı hizmeti arasındaki arayüze kurulacak ayrı bir cihaz olabileceği gibi, bazı Cloud Exchange’ler tarafından sunulan yazılım tabanlı bulut yönlendirme hizmeti de olabilir. Bu çözüm, ağ düzeyinde birlikte çalışabilirliği sağlayarak şirket içi altyapı ile genel bulut altyapısı arasında sorunsuz bir geçiş sağlar ve başarılı Cloud Bursting uygulamaları için bir ön koşuldur.

Bununla birlikte, bir bulut yönlendiriciyi veya bulut yönlendirme hizmetini seçerken, gerekli bant genişliği kapasitelerine kadar ölçeklendirilip ölçeklendirilemeyeceğini kontrol etmek önemlidir. Aksi takdirde bu bağlantı gecikme süresini olumsuz yönde etkileyen bir darboğaz haline gelebilir.

Sonuç

Cloud Bursting bütçeyi aşmadan, en yoğun iş yükleri için esnek kaynak ölçeklendirmesine ihtiyaç duyan kuruluşlar için değerli bir çözümdür. Bulut kaynaklarının optimum şekilde kullanılmasını ve yerel olarak depolanan hassas verilere güvenlik ve uyumluluk politikalarına uygun olarak erişilmesini sağlar. Müşteri talebindeki ani artışların yönetimini, yeni yazılımların kullanıma sunulmadan önce stres testine tabi tutulmasını, hassas verilerin periyodik olarak analiz edilmesini ve makine öğrenimi modellerinin operasyonel olarak eğitilmesini kolaylaştırır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu