NASA’nın yeni paylaşmış olduğu kozmik fotoğraf yine büyüledi!

Bu iki galaksi, birbirlerine karşı uyguladıkları kütleçekim kuvveti nedeniyle birbirlerine çekiliyorlar ve oldukça farklı görünüyorlar.

NASA, 2018 yılında Hubble’dan bir görüntüyü yeniden gündeme getirdi. Bu görüntü, inanılmaz bir şekilde yumurtasını koruyan bir pengueni andırıyor. Bu görüntü, Arp 142 olarak bilinen uzak etkileşimli galaksileri gösteriyor. Bu görüntüyü bize sunmak için NASA, Spitzer ve Hubble uzay teleskoplarının ayrıntılarını birleştirerek, bu galaksileri görünür ve kızılötesi ışık spektrumunda gösterdi. “Penguen ve yumurta” galaksileri Gerçek penguenlerin doğal yaşam alanının aksine, bu “penguen” ve “yumurta” bizden çok daha uzakta. Yaklaşık 23 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bu galaksiler, en yakın büyük galaktik komşumuz olan Andromeda galaksisinden yaklaşık 10 kat daha uzaktalar. Görüntünün üstündeki mavi çizgi, Arp 142’den daha da uzakta olan ilgisiz bir arka plan galaksisidir. Bu iki galaksi, birbirlerine karşı uyguladıkları kütleçekim kuvveti nedeniyle birbirlerine çekiliyorlar ve oldukça farklı görünüyorlar.

“Penguen” ya da NGC 2936, simetrik spiral kollara ve düz bir şekle sahip tipik bir spiral galaksiydi. Yeni oluşan sıcak yıldızlar bakımından zengindi ve bunlar Hubble görüntülerinde mavi iplikler olarak görünüyordu. Ancak, galaksinin şekli, komşu galaksinin uyguladığı kütleçekim kuvvetleri nedeniyle bozuldu ve büküldü. İkinci galaksinin gazı ve tozu, Spitzer’in kızılötesi görüntülerinde kırmızı iplikler olarak görünen karıştı. Ama NASA’ya göre “yumurta” ya da NGC 2937 neredeyse özelliği olmayan bir galaksi gibi görünüyor.

Yıldız ışığının yeşilimsi rengi, çok daha yaşlı bir yıldız popülasyonuna ev sahipliği yaptığını gösteriyor. Herhangi belirgin kırmızı toz özelliklerinin olmaması, yeni yıldızlar oluşturmak için gerekli olan gaz ve toz rezervini tüketmiş olduğunu gösteriyor. Bu galaksi de komşu galaksisi tarafından etkilenmesine rağmen, yıldızlarının eşit dağılımı, şeklindeki herhangi bir bozulmayı tespit etmeyi zorlaştırıyor.

Sonunda bu iki galaksi, tek bir nesne oluşturmak için birleşecek ve iki yıldız, gaz ve toz popülasyonları karışacak,” diyor NASA. “Bu tür bir birleşme, Samanyolu dahil olmak üzere, bize yakın evrendeki çoğu büyük galaksinin tarihinde önemli bir adımdı.
Sonunda bu iki galaksi, tek bir nesne oluşturmak için birleşecek ve iki yıldız, gaz ve toz popülasyonları karışacak,” diyor NASA. “Bu tür bir birleşme, Samanyolu dahil olmak üzere, bize yakın evrendeki çoğu büyük galaksinin tarihinde önemli bir adımdı.

Diğer eğlenceli galaksiler “Penguen ve yumurta” dışında NASA, yıllar içinde başka ilginç uzay fotoğrafları da paylaştı. En sonlardan biri, “Noel Ağacı Kümesi” olarak da bilinen NGC 2264’ü gösteriyordu.

NASA ayrıca başka bir tatil olan Cadılar Bayramı’nı da korkunç bir görüntüyle kutladı: korkunç Yarasa bulutsusu. Eğer penguen ve yumurtayı göremiyorsanız, NASA onları daha kolay bulmanız için, çizmiş olduğu görüntüyü Instagram’da paylaştı, böylece daha kolay bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu