Kariyerinizi geliştirecek 12 IT sertifikasyonu

 

Günümüzün rekabetçi IT iş pazarında doğru sertifikalara sahip olmak özgeçmişinizi listenin başına yerleşmesine ya da bir terfi fırsatı söz konusu olduğunda arkadaşlarınızın önüne geçmenize yardımcı olabilir.

 

Sertifikasyonlar tüm profesyonel IT kariyerleri için önemli bir rol oynuyor; bununla birlikte ne kadar önemli olduğuna dair tartışmalar sürekli devam edecek olsa da. Sertifikalar hayattaki diğer çoğu şey gibi: Onlara ne kadar yatırım yaparsanız, daha fazlasını alırsınız. Yolculuk boyunca elde ettiğiniz bilginin kendisi gerçek ödül olsa da, sertifikalar aynı zamanda işverenlere işinizi ciddiye aldığınızı, ilgili teknoloji hususunda bilgili olduğunuzu gösteriyor.

IT teknolojileriyle ilgili 1,700’den fazla profesyonel IT sertifikası ile birlikte, uzmanlık alanınız için hangi sertifikaların daha önemli olduğunu bilmek üstesinden gelinemez bir görev gibi gözüküyor. Bu güçlüğü karşılamanıza yardımcı olmak, aramalarınızı daraltmak ve 2012’nin kalanında en uygun sertifikaların yönetilebilir bir listesini getirmek için Robert Half Technology’nin verilerini ayıkladık.

İşçi İstatistikler Bürosu (BLS) verilerini baz alarak Dice.com 2012’nin ikinci çeyreğinde IT uzmanları için olan işsizlik oranının yüzde 3.6 olduğunu açıkladı. Bu rakam Amerika’daki ulusal ortalamanın çok daha altında. Rekabetçi bir pazarda, kendinizi emsallerinizden ayrıştırabilmek için her şeyi yapmak durumundasınız. Sertifikalar bu sürecin önemli bir bölümü. Yakın bir zamanda yapılan ankette kullanıcılara sertifikasyonu neden tercih ettikleri soruldu. Birinci sıradaki yanıt (yüzde 51) sertifikasyonun bir terfi veya potansiyel bir işe yönelik pozisyon almalarının bir yoluydu.

 

Hangi IT Sertifikasının doğru olduğunu bilmek

Belirli bir sertifikaya yönelmeden önce, kariyer hedefleriniz ve amaçlarınız hakkında kendinize sormanız gereken bazı önemli sorular mevcut:

* IT’nin hangi demografisindesiniz?(Güvenlik, Web Geliştirme, Programcı vs.)

* Kariyer hedefleriniz neler?

* En çok hangi IT kariyeriyle ilgileniyorsunuz?

* Ne tür kaynaklara gereksinim var (ör. para ve zaman)?

* Bu sertifikanın kariyerim üzerinde önemli bir etkisi olacak mı?

Bu sorular hakkında düşünmeye zaman ayırmanız ve yanıtlarınızı belgelemeniz gelecek hedeflerinizi sağlamlaştırmanıza, potansiyel sertifika listenizi daha ileri düzeyde daraltmanıza yardımcı olabilir.

İpucu: İlerlemek istediğiniz rolü belirledikten sonra bu pozisyonlarla işverenlerin hangi pozisyonları aradığını görmek için Monster, Dice, CareerBuilder ve diğer sitelere bakın. İşverenlerin aradığı iş deneyimi sizin uzmanlık alanlarınızdan biri olabilir. Dolayısıyla kariyer hedeflerinizi daha da ileri taşımak için farklı alandaki bir sertifikasyona zaman ve para yatırımı yapmak mantıklı olabilir.

Bonus İpucu: GoCertify’da IT sertifikasyonunuz için olmazsa olmaz bir araç bulacaksınız. Certification Advisor bir sertifika tavsiye listesi oluşturmak için uzmanlık alanınız, beceri seviyeniz, kariyer hedefleriniz vs. girmenizi sağlıyor. Eğer uzmanlık alanınız listelenen bir sertifikanın odağıyla ilgiliyse ve siz o sertifikaya sahip değilseniz, hiç şüphesiz bunun derinlerine girmek isteyeceksiniz. Şimdi daha fazla telaş yapmadan, bizim Top 12 IT Sertifikaları listemize bakalım.

 

1. Proje Yönetim Profesyoneli (PMP)

Proje Yönetim Profesyoneli sertifikasını tamamlamak, işverenlere bir projeyi en başından bitimine kadar, zamanında ve bütçe dahilinde tamamlamanız için gereken yeteneklerle kaynaklara sahip olduğunuzu gösterir. Birden fazla sorumluluğa sahip olduğumuz günümüz IT endüstrisinde hiç bu kadar anlamlı olmamıştı. Ortalama maaş: 101,000 $.

 

2. Bilişim Güvenliği Sertifikalı Profesyonel (CISSP)

CISSP, firmadan bağımsız bir güvenlik sertifikasıdır. Bu sertifikaya sahip olan insanlar iş ortamlarının güvenliğini temin eden mimari, tasarım, yönetim ve/veya kontroller dahil olmak üzere üst düzey görevleri yerine getirecek yetenek ve bilgiye sahiptir. Haberleri takip ediyorsanız Sony, LinkedIn ve diğer birçok kurumdaki en son güvenlik ihlallerini görmüşsünüzdür; güvenlik günümüzde herkesin listesinin en üstünde yer alıyor. Bunu vurgulamak için Robert Half Technology Salary Guide düzenlediği ankete katılan 1,600 CIO’nun yüzde 24’ünün güvenliği en büyük endişe olarak gördüğünü açıkladı. İşletmelerin şu an sakladıkları veri miktarı akıl almaz derecede büyük. İhlaller para, insan gücü ve çoğu zaman itibar kaybına neden oluyor. Tehditler artmaya devam ettiğinden, güvenlik deliklerini bulabilen ve saldırıları savuşturabilecek profesyonellere olan talep de artacak. Ortalama maaş: 97,000 $.

3. Red Hat Sertifikalı Mühendis (RHCE)

RHCE bir Linux Red Hat Enterprise Linux sertifikası ve buna sahip olan kişinin Red Hat sistemleri için kıdemli sistem yöneticisi görevlerini yerine getirecek yetenek ve bilgiye sahip olduğunu gösterir. Konuşlandırmalar ve migrasyonlar RCHE için tabii bir şeydir.

Linux, işletme giderlerini kısma çabasındaki daha fazla firma tarafından benimsenmeye devam ediyor. Var olan talep arzı geçtiğinden bu sertifikayı en gözde Linux sertifikalarından biri yapıyor.

Not: Bu sertifika için uygun olmanız için RHCSA sertifikasını almış olmalısınız. Ortalama maaş: 90,000 $.

 

4. VMware Sertifikalı Profesyonel (VCP)

VCP, VMware’in doğrudan vSphere sanallaştırma platformu üzerine odaklanan birinci seviye sertifikasyonu. Bu sertifikayı alacak adaylar genel sanallaştırma yeteneklerine sahip olmakla birlikte vSphere ortamlarını kurma, konuşlandırma, ölçekleme ve yönetme yeteneklerine sahip olmalıdır.

Bugünün IT dünyasında sanallaştırma her zamankinden daha popüler ve bulut bilgiişlem tabanlı sanallaştırmayla çok daha yaygın bir hal alıyor. Dolayısıyla bu önümüzdeki beş yıl içinde talep görecek bir yetenek takımı. Ortalama maaş: 95,000 $.

 

5. CompTIA A+

CompTIA grubunun A+’ı bir diğer firmaya özgü sertifikasyon ve giriş seviyesi olarak kabul görüyor. A+ bir dizi çeşitli temel seviyeden IT yeteneklerini kapsıyor.

Bu IT ve teknoloji destek ahalisi için bir endüstri standardı. Bu sertifikaya sahip olmak network’leri kurma, güvenliğini sağlama ve problemleri çözme yetenek ve bilgisine sahip olduğunuzu, aynı zamanda koruyucu bakım yapabileceğinizi gösterir. Ortalama maaş: 47,000 $.

 

6. Oracle DBA

Her firma operasyonları için hayati olan bir veritabanına sahiptir ve çoğunda birden fazlası bulunduğundan bu Oracle sertifikalı profesyonelleri aranır yapıyor. Oracle DBA sertifikası yedekleme ve kurtarma, performans ayarlama ve yönetim dahil olmak üzere Oracle9i Database tekniklerinde güçlü bir altyapı ve uzmanlığı oluşturmak için eğitim, deneyim ve testleri ele alıyor. Ortalama maaş: 103,000 $.

 

7. Bilgi Teknolojileri Altyapı Kütüphanesi (ITIL)

ITIL sertifikasyonu IT Servis Yönetimi kalitesi için dünya çapında bir standardın temeli ve efektif IT departmanları için bir zemin olarak görülüyor. Bu bir rekabet seviyesi oluşturmak isteyen firmalar tarafından kullanılan organizasyonel olmayan spesifik “en iyi uygulamaların” iskeletini oluşturuyor. Bu sertifikasyonun dört çeşidi bulunuyor: Temel, Orta, Uzman ve Usta. Bu günlerde Web varlığının bir türünü yönetmeyen bir işletmeyi hayal etmek güç ve daha fazla işletme IT üzerinde bağımsız hale geldikçe, IT servislerini yönetecek beceriler hayati bir rol aldı. Bu sertifikaya olan talep son yıllarda hızla arttı ve 2013 ile devamında artmaya devam edecek. Ortalama “ITIL Uzmanı” maaşı: 98,000 $.

 

Cisco Sertifikasyonları

Microsoft ve diğerleri gibi Cisco Sertifikaları yıllarca endüstri standardı oldu ve Cisco ürünleriyle teknolojilerinin bilgisini doğrulamak için kullanıldı. Çok fazla işletme Cisco sistemlerini kullandığından bu sertifikalar her zaman talepte gözüküyor. Aşağıda listelenen iki tanesi öngörülebilir gelecekte büyümeye devam edebilir.

 

8. Cisco Sertifikalı Internetwork Uzmanı (CCIE)

CCIE, sertifika sahibinin karmaşık veri merkezi ağlarını planlama, hazırlama, işletme, görüntüleme ve problem giderme için gereken tüm uzman seviyesindeki yeteneklere sahip olduğunu gösterir. CCIE alanlarında uzman olarak bilinmek isteyen network profesyonelleri için ortak bir hedeftir. Cisco bu sertifikadan “endüstrideki en prestijli network sertifikasyonu” olarak bahsediyor ve bu Robert Half Technology tarafından 2012’de en çok talep gören sertifika olarak duyuruldu. Ortalama maaş: 103,000 $.

 

9. Cisco Sertifikalı Network Uzmanı (CCNA)

CCNA, ikinci seviye bir Cisco kariyer sertifikası. Bu sertifika işverenlerin “bir WAN içerisinde yer alan uzak ofis bağlantılarının hayata geçirilmesi ve doğrulaması dahil olmak üzere orta ölçekli yönlendirilmiş ve anahtarlanmış ağların kurulumu, ayarlanması, işletilmesi ile problem çözümü” yeteneğine sahip olduğunuzu gösterir. Ağ alanında çalışmak isteyen herkes veya düzenli olarak Cisco donanımlar üzerine çalışan birisi bu sertifikayı becerileri arasına eklemeyi düşünmeli. Daha önce bahsedildiği gibi güvenlik üzerindeki odak büyüyecek ve RHT verilerine göre bu ehliyete olan ihtiyaç da aynı şekilde. Ortalama maaş: 86,000 $.

 

Microsoft Sertifikasyonları

Microsoft yazılım ve sistemleri çoğu IT departmanları içerisinde temel olarak kullanıldığından bu ve diğer Microsoft sertifikasyonları talep görüyor. RHT Maaş Rehberi aşağıda listelenen üç Microsoft sertifikasının hepsini günümüz iş pazarında en fazla ihtiyaç duyulan ehliyetler olarak listeledi.

 

10. Microsoft Sertifikalı IT Profesyoneli (MCITP)

Microsoft’un yeni sertifikasyonlarından biri olan MCITP sertifikası, Microsoft Sertifikalı Teknoloji Uzmanı (MCTS) sertifikasyonlarındaki teknik yeterliliği test ediyor. Sertifikasyonun çok farklı alanları mevcut. Ortalama maaş: 85,000 $.

 

Windows Client

MCITP: Windows 7 Enterprise Desktop Support Technician

MCITP: Windows 7 Enterprise Desktop Administrator

MCITP: Windows Vista Consumer Support Technician

MCITP: Windows Vista Enterprise Support Technician

 

Windows Server

MCITP: Windows Server 2008 Enterprise Administrator

MCITP: Windows Server 2008 Server Administrator

MCITP: Windows Server 2008 R2 Virtualization Administrator

 

Microsoft SQL Server

MCITP: Database Administrator 2008

MCITP: Database Developer 2008

MCITP: Business Intelligence Developer 2008

MCITP: Enterprise Project Management with Microsoft Office Project Server 2007

 

Microsoft Exchange Server

MCITP: Exchange 2010 Enterprise Messaging Administrator

MCITP: Exchange 2007 Enterprise Messaging Administrator

 

Microsoft SharePoint Server

MCITP: SharePoint Administrator 2010

 

Microsoft Lync Server

MCITP: Lync Server Administrator 2010

11. Microsoft Sertifikalı Teknoloji Uzmanı (MCTS)

MCTS sertifikası belirli bir Microsoft teknolojisi üzerindeki becerileri doğruluyor. MCITP’deki gibi, sertifika alabileceğiniz çok sayıda teknoloji mevcut. Örneğin Exchange Server, Lync Server, Office Communications Server, sanallaştırma ve dahası. Esasında toplam 57 adet mevcut. Listenin tamamına http://www.microsoft.com/learning/en/us/certification/mcts.aspx#tab2 adresinden ulaşabilirsiniz. Ortalama maaş: 90,000 $.

12. Microsoft Sertifikalı Sistem Mühendisi (MCSE)

Bir MCSE sertifikası buna sahip olan kişinin Microsoft 2000 Windows Server ve diğer Windows sunucu platformlarını kullanarak teknoloji altyapılarının tasarımını yapabilir, hayata geçirebilir ve yönetebilir olmasını gösteriyor. Bu sertifika sistem mühendisleri, teknoloji destek mühendisleri, sistem analistleri, ağ analistleri ve teknik danışmanlarda sıkça görülüyor. Ortalama maaş: 77,000 $.

Sertifikalar Neden Faydalı

Sertifikalar yeni bir teknolojiye giriş yapmanın, özgeçmişinizdeki boşlukları kapatmanın veya mevcut pozisyonunuzu ilerletmenin harika bir yolu. IT işindeki en iyi insanlar öğrenme konusunda tutkulu olanlardır ki bu başarılı olmanın anahtarıdır. Teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki ayak uydurmak güç. İster eski kitaplarınızı karıştırarak, ister bir kitap satın alarak veya yeni bir sertifika alarak düzenli bir biçimde kendinizi eğitin. Akıllı davranın ve her zaman seçeneklerinizi araştırın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu