Üretken Yapay Zeka Kurumların Geleceğini Nasıl Şekillendirecek?

Üretken yapay zekanın iş dünyasında kullanımı, kurumların operasyonel stratejilerini, karar alma süreçlerini ve rekabete olan bakışlarını köklü bir şekilde dönüştürme potansiyeline sahip. Bu potansiyel ve beraberinde getirdiği ihtiyaçlar, sektörün önde gelen isimleri ve HPE Türkiye yöneticilerinin katılımıyla düzenlenen “Üretken Yapay Zeka Devrimiyle Kurumların Geleceği” konulu yuvarlak masa toplantısında ele alındı.

İnsana özgü doğal iletişim teknikleriyle bilgisayarlarla doğrudan iletişim kurabildiğiniz, yapay zekanın yeni ve gelişmiş formu olan üretken yapay zeka, teknoloji dünyasının çığır açan gelişmeleri arasında yer alıyor. Üretken yapay zekaya dayalı sistemler, veri analizinden müşteriyle etkileşime, otomasyondan optimizasyona kadar geniş bir yelpazede kurumların iş süreçlerini dönüştürme etkisine sahip.

HPE Türkiye ve Intel, bu teknolojinin Türkiye’deki etkilerini ve getireceği fırsatları daha iyi ortaya koymak amacıyla farklı sektörlerden uzmanların katılımıyla “Üretken Yapay Zeka Devrimiyle Kurumların Geleceği” başlıklı bir toplantı düzenledi. Toplantıda yapay zeka teknolojilerinin kurumsal stratejiler üzerindeki etkileri ve bu teknolojiden en iyi şekilde faydalanmak için yapılması gerekenlerin yanı sıra, HPE’nin bu alandaki vizyonu ve kurumlara sunduğu çözümlerin detayları paylaşıldı.

Yapay Zeka HPE’nin Genlerinde Var

Toplantının açılışında söz alan HPE Türkiye, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya Bölgesi Genel Müdürü Güngör Kaymak, yapay zekanın kendileri için uzun zamandır gündemde olduğunu söyledi. Bugün gelinen noktada özellikle üretken yapay zeka konusunda henüz emekleme aşamasında olduğumuza değinen Kaymak, şunları kaydetti:

“Bugün tüm sektörlerdeki hemen her şirket bu akımı ıskalamamak adına üretken yapay zekayı nasıl kullanabileceğini keşfetmeyi, işlerine entegre edip rekabet avantajı sağlamayı hedefliyor. HPE olarak yapay zekaya odaklı çözümler üretme adına pek çok konuda faaliyet gösteriyoruz. Bu yeni teknolojinin yüksek bilgi işlem ihtiyaçlarını karşılamak için dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarına imza atıyoruz, kontrol yazılımları üretiyoruz. Üretken yapay zekanın gelişimine katkı sunan şirketlerle iş birliği yapıyoruz. Tüm bunları yaparken de üretken yapay zekayı kendi ürün ve çözümlerimize nasıl uygularız, müşterilerimize nasıl fayda sağlarız konularına odaklanıyoruz.”

Toplantıya katılan Türkiye’nin önde gelen kurum temsilcilerinin üretken yapay zeka alanında neler yaptığını dinlemeye önem verdiklerini söyleyen Kaymak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden birini ziyaret ettiğimde, formülünü baştan sona üretken yapay zekanın ortaya koyduğu yeni bir içeceği tatma fırsatı buldum. Bu kavram daha şimdiden gıda sektöründe yeni lezzetlerin keşfine yol açıyorsa, eminim pek çok farklı sektörde son derece yaratıcı kullanım olanakları bulacaktır.”

HPE Yüksek Kapasiteli Bilgi İşlemde Liderliği Elden Bırakmıyor

HPE İş Geliştirme ve Dijital Dönüşüm Projeleri Yöneticisi Mert Sarıkaya, toplantıdaki konuşmasında HPE’nin yapay zeka yaklaşımını nasıl ele aldıklarına değindi. Bunlardan ilkinin kendi ürünlerinde ve iç süreçlerinde yapay zekanın kullanımı olduğunu söyleyen Sarıkaya, “HPE InfoSight ile sunduğumuz ürünlerin kesintisiz çalışmasının sağlanması, olası sorunların önceden tespit edilmesi gibi konularda aktif olarak yapay zeka kullanmaya başlamamız bundan 7 yıl öncesine uzanıyor. Üretken yapay zekanın ortaya çıkışıyla bu kavrama dayalı çözümleri de kullanmaya başladık” dedi. 

Sarıkaya, konuşmasının devamında müşterilerinin üretken yapay zeka yolcuğunda ihtiyaç duydukları hizmet ve altyapı çözümlerini sunmaya odaklandıklarını söyledi. Yüksek kapasiteli bilgi işlem gücü sağlamanın yanı sıra bunları yazılım çözümleriyle de desteklediklerini ifade eden Sarıkaya, “HPE laboratuvarları uzun yıllardır yapay zeka üzerine çalışıyor, konuyu farklı açılardan ele alıyor. GPU’lara dair artan ihtiyaç, enerji verimliliğini de önemli gündem maddesi haline getiriyor. Üretken yapay zekayı destekleyecek teknolojileri hayata geçirirken farklı teknikler de düşünmek gerekiyor. Bunun için uzun süreli iş birliklerine değer veriyoruz” dedi.

Bu noktada geçtiğimiz ay NVIDIA ile olan iş birliklerini genişlettiklerine değinen Sarıkaya, “NVIDIA ile birlikte yapay zeka öğrenme sürecini ve müşterilerimizin işini kolaylaştıracak hazır çözümler ortaya koyduk. Üretken yapay zeka yüksek performanslı bilgi işlem yeteneklerine ihtiyaç duyuyor. Bu alandaki diğer pek çok satın almanın yanı sıra geçtiğimiz yıllarda süper bilgi işlemin öncü şirketleri Silicon Graphics ve Cray’i satın aldık. Süper bilgi işlem konusundaki deneyimimizi ve liderliğimizi yapay zeka alanına taşıdık. Üstelik tüm bunları HPE GreenLake üzerinden sunarak, hibrit bulut ortamında ve kullandıkça öde yaklaşımıyla herkesin kolayca erişebileceği hale getirdik” diye konuştu.

Tecrübe Ortak Akla Dönüşüyor

HPE Sunucu ve Dijital Satış Kanalları Yöneticisi Burak Özgür, konuşmasında üretken yapay zeka çözümlerinin sürdürülebilir olması gerektiğine dikkat çekti. HPE’nin bu konuda öncü çalışmaları olduğunu söyleyen Özgür, “Sürdürülebilirlik konusu üretici olarak odaklandığımız alanlardan biri. Bunun için verimliliği yüksek, enerji kullanımı düşük işlemciler, mimariler ve sunucular üzerinde çalışıyoruz” dedi.

HPE’nin global müşterilerinden edindiği deneyimler eşliğinde kendi üretken yapay zeka modellerini oluşturmak isteyen kurumların bu yöndeki çabalarını hızlandırdıklarına da değinen Özgür, şunları kaydetti:

“Bu konuda AI Discovery Workshop olarak adlandırdığımız çalışmalarla bu alanda kendi sektörünüzdeki bilgi ve deneyimden faydalanmanıza, hazırlık seviyenizi anlamanıza, yol haritanızı belirlemenize yardımcı oluyoruz. Bunun yanı sıra HPE’nin Swarm Learning (Sürü Öğrenmesi) adını verdiği kavramla, aynı sektörde ve aynı amaç üzerinde ortaya koyulmuş modelleri tamamen anonim koşullarda bir araya getirerek ortak aklın tecrübesinden faydalanmanıza yardımcı oluyoruz. Böylece örneğin farklı yerlerdeki sağlık kurumları, diğer sağlık kurumlarının test sonuçlarından edindiği tecrübelerden yararlanarak çok daha hızlı ve doğru teşhisler ortaya koyabiliyor.”

Medeniyetin Yeni İşletim Sistemi

HPE Türkiye ve Intel’in düzenlediği yuvarlak masa toplantısında TRAI Kıdemli Danışmanı Roksan Kaspi de üretken yapay zekaya dair güncel gelişmeleri ve Türkiye’deki durumu ele alan özel bir sunum gerçekleştirdi. Üretken yapay zekayı ‘Medeniyetin Yeni İşletim Sistemi’ sözleriyle tanımlayan Kaspi, “Bugün dünyanın hemen her yerinde, teknoloji devlerinden araştırma kurumlarına kadar herkes üretken yapay zekaya odaklanmış durumda. Nasıl ki elektriği, interneti, akıllı telefonları artık hayatımızın her alanında kullanıyoruz, üretken yapay zeka da böyle olacak. Medeniyetimizin yeni işletim sistemi haline dönüşecek. Kısa sürede üretken yapay zekanın olmadığı bir hayat düşünemeyeceğiz” dedi.

PwC’nin yaptığı araştırmaya göre yapay zekanın 2030 yılına kadar dünya ekonomisine 15,7 trilyon dolar katkısı olacağının öngörüldüğünü söyleyen Kaspi, “TRAI olarak Türkiye’de de bu alanda çalıştığını teyit ettiğimiz 400’e yakın girişim var. Yakın zaman önce bu konuda bir rapor hazırladık ve web sitemizde paylaştık. Güzel olan şu ki, Türkiye’de de herkes artık bunun çok kritik ve öncelikli bir konu olduğunun farkında” diye konuştu.

Sektör Temsilcilerinin Gözünden Türkiye’de Üretken Yapay Zeka

Türkiye’nin önde gelen kurumlarının yöneticilerinin biraraya geldiği özel oturumda, konuşmacılar yapay zekanın kurumlarındaki kullanımından ve bu konudaki ihtiyaçlarından bahsetti. Oturuma İBB CIO’su Dr. Erol Özgüner, Boyner Mağazacılık Veri Yönetimi ve İş Zekası Takımı Yöneticisi Gizem Eryılmaz, THY AI Birim Direktörü Emre Yavuz, Turkcell Veri Zekası ve Analitik Müdürü Saliha Sezgin Alp, Architech Yapay Zeka ve Analitik Direktörü Erhan Arıkan, Ford Otomotiv Veri Platformu ve Otomasyon Lideri Alev Kılıç Özdemir, Türk Telekom Analitik Platformlar ve Yapay Zeka Uygulamaları Müdürü Yeliz Ağca, Türkiye İş Bankası Yapay Zeka Bölümü Birim Müdürü Ahmet Çağlar Gülşeni, Yapı Kredi Teknoloji Uygulamalı Yapay Zeka ve Ar-Ge Direktörü Bilge Köroğlu ve Akbank Yapay Zeka ve Açık Bankacılık Müdürü Turhal Temizer katıldı.

İBB CIO’su Dr. Erol Özgüner, farklı uygulamaları bir araya topladıkları İstanbul Senin uygulamasının 100’e yakın uygulamaya erişim imkanı sunduğunu ifade etti. Bu sayede vatandaşı tanıdıklarını ve ihtiyacını anladıklarını söyleyen Özgüner, üretken yapay zekanın ulaşımı kolaylaştırmaktan felaket anında izlenecek acil durum yönetimine kadar fayda sağlayacağını belirtti.

Boyner Mağazacılık Veri Yönetimi ve İş Zekası Takımı Yöneticisi Gizem Eryılmaz, üretken yapay zekada büyük dil modeli ChatGPT’yi kullandıklarını söyledi. Üretken yapay zeka için doğru model ve doğru veriye ihtiyaç duyduklarını ifade eden Eryılmaz, bu konuda önemli inisiyatifler aldıklarını, adım attıklarını ve çıktıları somut olarak gördüklerini ifade etti.

THY AI Birim Direktörü Emre Yavuz, üretken yapay zeka üzerinde çalıştıkları 20’ye yakın konu olduğunu belirtti. Yavuz, “Üretken yapay zekayla müşterilerimize daha iyi hizmet vermenin yanı sıra personelimizin verimini nasıl artıracağımıza odaklanıyoruz. Önümüzdeki 3 yıl içinde en dijital üç hava yolundan biri olma hedefini gerçekleştirmede bu teknoloji önemli bir yere sahip olacak” dedi.

Turkcell Veri Zekası ve Analitik Yöneticisi Saliha Sezgin Alp, yapay zeka teknolojilerini ağ üzerinde otomasyonu sağlamak ve anomalileri tespit etmek için kullandıklarını söyledi. Sistemleri, insansız çalıştırma anlamında üretken yapay zekanın çok faydalı olacağını düşündüklerini belirten Alp, doğal dil işleme yeteneklerinin pek çok çözümü beraberinde getireceğinin altını çizdi.

Architech Yapay Zeka ve Analitik Direktörü Erhan Arıkan, üretken yapay zeka ileyaptıkları işi nasıl daha iyi, daha verimli yapabileceklerine odaklandıklarını söyledi. Kod kalitesini artırma ve standardını sağlama konusunda da çalışmaları olduğuna dikkat çeken Arıkan, onlarca kullanım senaryosunun gündemlerinde olduğunu belirtti.

Ford Otomotiv Veri Platformu ve Otomasyon Lideri Alev Kılıç Özdemir, üretken yapay zekanın akıllı üretimden kestirimci bakım çalışmalarına, yeni içerik oluşturarak sürücüyle etkileşimden araç tasarımına kadar otomotivde geniş bir alanda büyük potansiyel barındırdığına dikkat çekti. Özdemir, hukuk ekibi için geliştirdikleri Sözleşme Sanal Asistanı ve ürün geliştirme süreçlerine odaklı D&R Sanal Asistan sayesinde operasyonel verimliliği artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Türk Telekom Analitik Platformlar ve Yapay Zeka Uygulamaları Müdürü Yeliz Ağca, ağ anomalileri, insan kaynakları, bayi operasyonları gibi alanlarda kullandıkları üretken yapay zekanın, kurum içinde şirket bilgi birikimini çalışanlara sunan, sistemlere entegre uygulama ile hizmet verdiğine de değindi.

İş Bankası Yapay Zeka Bölümü Birim Müdürü Ahmet Çağlar Gülşeni, üretken yapay zekaya dayalı kendi Türkçe büyük dil modellerini on-prem çalıştırmak için yola çıktıklarını ve yüzde 91 doğruluğa ulaşan bir modeli kullanıma aldıklarını söyledi. Gülşeni, yapay zekaya dayalı sanal asistanların farklı alanlarda işleri hızlandırmaktan yazılım geliştiricilere yardımcı olmaya kadar pek çok kullanım alanı olduğunu söyledi.

Yapı Kredi Teknoloji Uygulamalı Yapay Zeka ve Ar-Ge Direktörü Bilge Köroğlu, banka içinde ıslak imza kıyaslaması için beyan edilen imzayla atılan imzanın benzerliğini üretken yapay zekayı eğiterek yaptıklarını ve bu yolla gözle imza kontrolünü ortadan kaldırdıklarını anlattı. Köroğlu ayrıca derin öğrenme algoritmalarını üretken yapay zeka algoritmalarıyla bir araya getirecek pek çok projeyi gündeme aldıklarını söyledi.

Akbank Yapay Zeka ve Açık Bankacılık Müdürü Turhal Temizer, “Hizmetlerinizi hızla müşteriye ulaştırmak, milisaniyelerle yanıt vermek zorundasınız. Üretken yapay zekaya dayalı çözümlerimizde hızlı dönüş yapmaya öncelik veriyoruz. İdeal sonuçlar için uygun sorgulara odaklanan kütüphaneler oluşturuyoruz” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu