Kubernetes için amaca yönelik oluşturulmuş ve tamamen entegre bir veri düzlemi oldukça önemlidir. Bu tür bir veri düzlemi yönetimi çözümü, şirketler için içeride ve bulut ortamlarında herhangi bir uygulamayı yönetmek adına daha fazla esneklik anlamına gelir. Üstelik toptan sahip olma maliyetini en aza indirgemesi noktasında da oldukça avantajlı…
Günümüzde verinin; hem işletmeler hem de müşteriler için katma değer sağlamada önemli bir rol oynadığı kuşkusuz. İster veri yeteneklerini geliştirmeye yeni başlıyor olun isterseniz yıllardır odak noktanızdaki bir konu olsun bir şirket için veri her zaman öncelikli olacak ve altyapıdan çok daha fazlasını ifade edecektir.
Geçmişte veriyi anlamlı hale getirmek pek çok şirket için oldukça zordu. Yüksek miktarda veriye ve içgörüye duyulan iştaha rağmen, iç ve dış verileri etkin bir şekilde kullanmanın önündeki engeller, ne yazık ki, çoğunun kullanılmasını da zorlaştırdı. Ancak son dönemdeki dijitalleşme trendleriyle birikte yeni nesil teknolojilerin hayatımıza daha fazla girmesi, verinin depolanmasını, analizini ve anlamdırılmasını olanaklı hale getirdi.
Peki, her kurum ve kuruluş verinin miktarını, kalitesini ve değerini en üst düzeye çıkarabilir mi? Cevabımız evet! Verilerin değeri ve kullanılabilirliği, herkesin daha ‘az’a değil daha ‘fazla’sına bağlanması gerektiği anlamına gelir. Yani kuruluşların, her harici veri kaynağını istedikleri biçimde kullanılabilir kılan bir veri yönetimi çözümüne sahip olması gerekir.
Peki, iyi bir veri yönetimi çözümünün sırrı nedir?
Pandemi süreciyle birlikte, bulut teknolojilerinin daha fazla yaygınlaşması ‘konteyner’a olan iligiyi en üst seviyeye taşıdı. Dahası, dijital dönüşümün hızlandığı dünyamızda, kurum ve kuruluşlar bulut teknolojilerinde yerel ve hibrit bulut stratejilerini giderek daha çok benimsemeye başladı. Bu noktada; şirket içinde ve bulut tabanlı ortamlarda genişletilebilen, entegre ağ oluşturma ve depolama veri düzlemi çözümü ile bulutta yerel veri hizmeti sunan çözümlere olan ilgi de hayli arttı.
Konteynerler için doğru altyapı kurulumu önemli!
İşte tam bu noktada; konteyner veri yönetimi çözümleri devreye girdi! Konteyner veri yönetimi çözümlerinin başlıca faydası, barındırma kurulumlarını basitleştirmesi olarak bilinir. Bir konteyner yönetimi ekosistemi, diğer süreçlerin yanı sıra düzenleme, günlük yönetim, izleme, ağ oluşturma, yük dengeleme, test ve güvenlik yönetimini otomatikleştirir. Biz buna bugün otomasyon adını veriyoruz ki, IT için otomasyon bir insanın yönetemeyeceği kadar geniş ve kapsayıcı bir ortamı yönetmek demektir ve tahmin edileceği üzere hayli önemlidir.
İleri görüşlü IT kuruluşları, uygulamaları hızlı bir şekilde dağıtmak ve güncellemek için konteyner’ları ve konteyner veri yönetimi araçlarını kullanmaktadır. Ancak burada önemli nokta; IT organizasyonları, büyüme ve geliştiricilerin gereksinimleri için konteynerleştirme projesinin kapsamını ve ölçeğini sağlam bir şekilde kavrayarak, öncelikle konteynerler için doğru altyapı kurulumunu uygulamalıdır. Teknolojiden sorumlu yöneticiler, veriyi tüm bunları kapsayıcı bir ortamda korumak için mevcut altyapının parçalarının nasıl bağlantı ve iletişim kurduğunu da bilmelidir. Konteynerler, IT gereksinimlerine göre yalın metal sunucularda, sanal makinelerde veya bulutta veya hibrit kurulumda çalışabilir.
Her bir özellik için ek ücret ödemeye son!
Günümüzde konteyner’lı uygulamalar için depolama ve veri hizmetleri bulunmaktadır. Ancak pek çoğu Kubernetes yığınının önemli bir bileşeni olan ağ oluşturma noktasında başarısız olmalarıyla bilinir. Üstelik, geleneksel depolama çözümleri gibi, bulut depolama da yalnızca VM tabanlı eski uygulamaları desteklemek için tasarlanmıştır ve kapsayıcıya alınmış uygulamaları desteklememektedir. Kubernetes dağıtımları için bu bulut depolama çözümlerinden yararlanmak, performans verimsizlikleri, depolamanın aşırı olması, satıcı kilitlenmesi ve artan maliyetlerle sonuçlanır. Ayrıca, bulut sağlayıcıları yedekleme, veri koruma, olağanüstü durum kurtarma ve çok bölgeli kullanılabilirlik özellikleri için ek ücret alır.
Kubernetes için amaca yönelik oluşturulmuş ve tamamen entegre bir veri düzlemi oldukça önemlidir. Bu tür bir veri düzlemi yönetimi çözümü, şirketler için içeride ve bulut ortamlarında herhangi bir uygulamayı yönetmek adına daha fazla esneklik anlamına gelir.
“5 yıl içerisinde kubernetes ve konteyner mimarisi donanımda kurulu gelecek!”
Görülüyor ki, IT yöneticilerinin; bir ağ oluşturma çözümü seçerken ağ topolojilerini, güvenliğini, gecikme sürelerini ve iş hacmi gereksinimlerini anlamak adına önemli ölçüde zaman ve çaba harcamaları gerekiyor.
Bu noktada Diamanti ile işbirliği yaparak bulut bilişim hizmetlerini de sunmaya başlayan NSC Bilişim Kurucusu Birol Kılıç, 5 yıl içerisinde kubernetes ve konteyner mimarisinin donanım içerisinde kurulu halde geleceğini ve bu alanın büyüyeceğini söyleyerek, 1.000.000 IOPS’lik performans verebilen Diamanti ile bu hizmeti müşterilerine sunma hedefinde olduklarını belirtti.
Toplam sahip olma maliyetini düşüren bir ürün
Bu kapsamda; Diamanti Ultima çözümünden bahseden Birol Kılıç, “Bu çözüm, hem şirket içi hem de genel bulut ortamları için Kubernetes veri düzlemi yazılımı. Çeşitli genel bulutlar ile birlikte çalışabilirlik sağlıyor, temeldeki depolama sistemini soyutluyor ve Diamanti Spektra, Red Hat OpenShift, Amazon EKS ve diğer Kubernetes hizmetleri dahil olmak üzere çeşitli Kubernetes yönetim çözümlerini destekliyor” dedi.
Diamanti Ultima’nın, çok kümeli ağ ve depolama yönetimi sağlamak için çok noktalı çözümlerin yerini aldığına işaret eden Kılıç, “Müşterinin mevcut veri merkezi ağlarıyla sorunsuz bir şekilde entegre olurken, hibrit bulutta konteyner yaşam döngüsü yönetimi için basit ve tutarlı bir işletim deneyimi sağlayan gelişmiş bir CNI eklentisiyle birlikte geliyor” diye konuştu. Kılıç ayrıca, Ultima’nın satıcıya bağımlı kalmayı önlemesi ve toplam sahip olma maliyetini düşürmesi gibi özellikleriyle de avantajlı bir çözüm olduğunu da sözlerine ekledi.