Yeni nesil teknolojiler, elektronik güvenlik sektörünün geleceğini şekillendiriyor

İsmail Uzelli
Securitas Technology Avrupa Başkanı ve Türkiye CEO’su

Securitas Technology için 2022 yılı nasıl bir yıl oldu? 2023 yılı için hedef ve beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

2022 yılında, pandeminin getirdiği sorunlara ek olarak globaldeki emtia fiyatları ve teknolojideki arzın azalması nedeniyle tüm sektörlerle birlikte bizler de bazı sıkıntılar yaşadık. Küresel ve iç pazardaki tüm zorluklara rağmen istikrarlı büyümemizi sürdürdük. Tek haneli bir büyüme sağladık. Yılsonu ciro ve karlılık hedeflerimizi dolar bazında tutturduk. Ciroda daha iyi bir noktaya gelmeyi başardık. Karlılığımızı da koruyabilmek için çok gayret gösterdik.

2023 yılında odağımız, mevcut konumumuzu korumak olacak. Hedeflerimizi de bu doğrultuda belirledik. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını kapsayıcı şekilde karşılayan çözüm ve hizmetlere odaklanıyoruz. 47 ülkedeki küresel varlığımız, birbiriyle konuşabilen entegre teknolojilerimiz ve verileri yorumlayarak ortaya koyduğumuz çözümlerle müşterilerimize globalde de hizmet vereceğiz.

Elektronik güvenlik sektörünü kısaca değerlendirir misiniz?

Sektör, zorlu geçen iki yılın ardından 2022 yılında pandeminin getirdiği sorunları geride bırakarak, toparlanma sinyalleri verdi. 2023 yılının kalanında da piyasa oyuncuları ve müşteriler açısından bu toparlanmanın devam edeceğini düşünüyorum. Artan güvenlik endişeleri sektörün hayati önemini ortaya koyarken, büyüme için de olumlu bir beklenti yaratıyor. Sektörümüz açısından tam normalleşmenin 2024 yılında başlayacağını öngörüyorum.

Sektörün geleceğini etkileyecek yeni trendler neler olacak?

Bir zamanlar Bilgi Teknolojileri, elektronik güvenlik endüstrisinin dışında görülüyordu, ancak günümüzde bu tez artık geçerli değil. Elektronik güvenliğin kökleri dijital ortamın derinliklerine indikçe, dijital unsurlar güvenlik operasyonları için giderek daha hayati hale geliyor. Süreç, ağa bağlı iş istasyonlarıyla başladı, şimdiyse mobil cihazlarla analiz ve yönetimi içerecek şekilde hızla gelişmeye devam ediyor.

Bulut, veri analizi, yapay zeka, siber güvenlik, nesnelerin interneti gibi teknolojiler, elektronik güvenlik sektörünün geleceğini şekillendiriyor. Bir süredir güvenlik ve iş süreçlerini otomatikleştirmek için kullanılan yapay zeka daha yaygın hale gelecek. Bununla birlikte video analizi teknolojisi de hızlanmaya devam edecek. Biyometrik teknolojiler, önümüzdeki 3-4 yıl içinde çok daha hızlanarak büyüyecek. Siber güvenlik de giderek yükselen trendlerden biri. Üretilen veri miktarı arttıkça siber tehditlerin sayısı da artıyor. Yapay zeka, olay müdahalesi, kötü amaçlı yazılım tespiti vb. dahil olmak üzere siber güvenliğin birçok yönünü iyileştirme potansiyeline sahip. Yapay zekanın siber güvenlik üzerinde büyük bir etkisi olacağından, yapay zeka ve siber güvenliğin geleceğinin iç içe geçeceğini de öngörebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu