Microsoft’un Nokia hamlesi tutacak mı?

 

Yazılım devi Microsoft, Apple ve Samsung’la mücadele etmek için Nokia’yı satın almasından sonra, akıllı telefon rekabetinde dengeleri nasıl değiştirecek?

Microsoft, Salı günü 5 milyarı Nokia’nın Cihazlar ve Hizmetler bölümüne, 2.2 milyarı da Nokia’nın elinde tuttuğu patentlere olmak üzere toplam 7.2 milyar dolar karşılığında anlaşmayı tamamladı. Bu anlaşma, iki şirket için de oldukça büyük bir öneme sahip. Nokia, bundan sonra yalnızca mobil ağ ekipmanları ve lokasyon hizmetleri alanına odaklanacak. Dolayısıyla 1990’lı yıllardan beri yaşadığımız bir devirin de  sonuna gelmiş olduk.

Uzmanlara göre, Microsoft’un, Nokia’nın Cihazlar ve Hizmetler bölümünü satın alması; yazılım devinin mobil alanında gelecekteki büyümesi ve Nokia’nın da, Samsung ve Apple ile başarılı bir şekilde yarışacak kadar kaynağı olmaması sebebiyle “oynanması gereken bir kumar” şeklinde değerlendirildi.

CCS Insight’ın araştırma şefi Ben Wood, konuyla ilgili olarak “Mobil sektörün, şu an dünyada en hızlı büyüyen ve en büyük alan olduğu düşünülürse, Microsoft’un bu hamlesi gerçekten çok cesur ve gerekli bir kumar olarak görülebilir.” şeklinde değerlendirmesini yaptı.

Eğer açıklanan anlaşma onaylanırsa, iki şirket açısından da çok olumlu sonuçlar doğurabilir. Ancak iki şirketin birleşmesi sürecinde yaşanacaklar kesinlikle azımsanmamalı. Özellikle de Microsoft, şirket tarihindeki en büyük yeniden yapılanmaya giderken bu anlaşmanın gerçekleşmesi, yaşanabilecek zorlukları daha da katlayacak. Gartner’dan Carolina Milanesi de aynı fikirde: “Bence de durum tam olarak zamanlama meselesi. Microsoft’un mobil alanında baskın olmak için pek vakti kalmadı. Nokia ile bir ortakları vardı, ancak satın almayla birlikte, Nokia’nın başka bir işletim sistemine kaymasının veya başka biri tarafından satın alınmasının önüne geçildi.”

Windows Phone başarı sağlayabilir

Uzmanlar, bu satın alma ile birlikte, Windows Phone’u artık yalnızca Microsoft’un üreteceği konusunda hemfikir olmuş durumdalar. Microsoft, Nokia ortaklığıyla birlikte kazanılacak olan ivme, yeni akıllı telefonların üretilmesine, işletim sisteminin iyileştirilmesine ve geliştiricileri daha çok uygulama yazmaya teşvik edecek. Bu sayede şu an açık ara farklı piyasada 3. sırada olan Windows Phone bir başarı yakalayabilir. Son 6 ayda, Nokia elinden gelen her şeyi yaptı ve bu enerjinin Microsoft’a da olumlu yansıyacağı konuşuluyor. Milanesi, Lumia telefonları iyi yapan şeyin, Microsoft’tan ziyade Nokia’da olduğunun altını çiziyor ve Microsoft’un başarıyı elde edebilmesi için Nokia’nın en iyi çalışanlarını ikna etmesi gerektiğini söylüyor. “Microsoft’un şirket çalışanlarını karıştırması bence önemli bir hata olur çünkü Microsoft’un mobilden pek anlayamadığını birçok kez gördük.” diyor Milanesi. Microsoft için yaşanacak en büyük değişiklik, şirketin artık bir akıllı telefon tedarikçisi olacak olması. Ancak yazılım devi, şirket içerisinde mobilliğin tüm kuruma hakim olması konusundaki tecrübelerinden faydalanmak zorunda. Microsoft da dâhil olmak üzere herhangi bir akıllı telefon üreticisinin gelecekteki başarısı, cihazlardan ziyade en büyük büyümenin gerçekleştiği gelişmekte olan ülkelerde sunacağı rekabetçi ve düşük fiyatlı cihazlardan geçiyor.
Milanesi, gelişmekte olan ülkelerdeki pazarların, bilişimin geleceğini oluşturduğunu ve telefon pazarının da bunun ilk adımı olduğunu söylüyor. Nokia bu konuya yeni çıkardığı Asha telefonlarla eğilmek istese de, Lumia ailesinde yaşananlar gibi Asha telefonlar da, ucuz Android cihazların yoğun baskısı altında kaldı ve satışlar da bekleneni veremedi. Uzmanlar, Microsoft’un da bu konuyu es geçmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Yazılım devi akıllı telefonların fiyatlarını kısmalı ve gelişmekte olan pazarlar için ucuz bir Windows Phone telefon çıkarmalı. Windows Phone’u 100 dolar altı cihazlarda çalıştırma konusunda, Microsoft’un Nokia’dan öğreneceği çok şey var.

Yarış daha da kızışacak

IDC’den Francisco Jeronimo’ya göre ise, Microsoft ve Nokia arasındaki bu anlaşma, akıllı telefon pazarının ne kadar çekişmeli bir hâle geldiğinin kanıtı niteliğinde. “Sanıyorum Nokia’nın durumu ortadaydı. Bu zaten rahatlıkla alınabilecek bir karar değil. Eminim şirket içerisinde uzun uzun tartışılmıştır. Ancak Nokia’nın, özellikle Apple ve Samsung ile yarışacak maddi kaynağa sahip olmadığını da kabullenmesi gerekiyor.” Kafaları kurcalayan en büyük soru ise, bütün olarak sektörün bundan nasıl etkileneceği. BlackBerry’nin 3 hafta önce, BlackBerry 10 işletim sisteminin başarısızlığı ardından şirketin geleceği için stratejik alternatifler kurulu oluşturduğunu açıklamasının ardından şimdi de Microsoft’un Nokia’yı satın almasıyla birlikte endüstri büyük değişimler yaşıyor.  Jeronimo bununla ilgili “Olay yalnızca bir cep telefonu geliştirmek değil. Çok olgun bir pazardan söz ediyoruz. Bu yüzden de yarışmak için maddi olarak çok güçlü olmalısınız, yoksa debelenmekten kurtulamazsınız. Nokia, BlackBerry ve HTC’nin şu duruma gelmesindeki en önemli sebep budur.” diyor. HTC gibi bir tedarikçi, Apple, Google, Microsoft ve diğerlerinin arasında sıkışırken, bir de Çin’deki tedarikçiler tarafından yoğun baskı görmeye devam ediyor. Wood, bu yüzden sektörde daha fazla birleşme görülebileceğini söylüyor.

Atilla MEDE

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu