2016 yılına yön verecek 21 veri ve analiz trendi

Sektörde adından söz ettiren beş şirketten 2016 yılında büyük veri ve analiz pazarını şekillendirecek eğilimlere dair ipuçlarını sizler için derledik.

Sosyal, mobil ve bulut platformlarıyla birlikte veri teknolojileriyle ilgili gelişmeler dijital çağın en önemli konularından birisi haline geldi. 2015 yılı büyük veri konusundaki gelişmeleri test sürecinden üretim sürecine geçtiği bir yıl olarak geride kalırken iş zekasına güç verecek yeni veri teknolojilerini tetikleyen bir süreci başlatmış durumda. 2016 yılına merhaba dediğimiz şu günlerde sektörün en önemli oyuncularının veri ve analiz alanındaki öngörülerini bir araya getirdik.

Hadoop dağıtım sağlayıcısı Hortonworks şirketinin CTO’su Scott Gnau, 2016 yılında veri ve analiz konusunda şu gelişmelerin yaşanacağını öngörüyor:

  • Her şeyin interneti. Gnau, 2016 yılında şirketler tüm verilerden faydalanmanın yolunu gözetleyeceğini belirtiyor. Bu durum nesnelerin internetinin ötesinde sağlanan her şeyin internet üzerinden bağlantılı olduğu bir süreci beraberinde getiriyor. Cihazlar, algılayıcılar ve makineler ile genişleyen sınırlardan elde edilen verilerin ötesinde sunucu kayıtları, konum bilgisi ve internet üzerinden edinilen verilerin değer kazanması öncelikli konuların başında geliyor.
  • Uç noktalardaki veriler. Gnau, Şirketlerin veri merkezlerinin ötesinde uç noktalardaki verileri önemsemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Veri akışının okyanusta yer alan petrol kuyusu veya uzayda yer alan bir uydu istasyonu gibi veri merkezi dışındaki pek çok cihaz, algılayıcı ve sunucu aracılığıyla elde edildiğinin altını çizen Gnau, söz konusu ortamda veri ekosistemi oluşturulmasının yanında güvenlik kapsamının sağlanması gibi kapsamlı bir alan bulunduğunu belirtiyor. Gnau, IoAT’nin yeni düşünce ve yeni veri yönetim sistemi gerektiren yeni bir paradigma meydana getirdiğini söylerken bu çözümlerin 2016 yılında şirketlerde daha yaygın ve olgun bir şekilde hayat bulacağını vurguluyor.
  • Hareketli platformlardaki veri. Büyük veri ve analiz sektörü 2016 yılında hareketli veri platformlarında önemli gelişmeler yaşayacağını söylemek mümkün. Pek çok cihaz protokolünü destekleyen ve Hadoop’a veri akışını sağlayacak daha üst düzeyde platforma ihtiyaç olduğunu söyleyen Gnau, büyük veri ve analiz platformlarının birden çok protokol dilinin iletişimine ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor. 2016 yılında hareket halindeki ve durağan verinin birleşimiyle ilgili önemli fırsatların ortaya çıkacağını söylemek mümkün.
  • Büyük verinin basitleştirilmesi. Büyük veri teknolojilerinin basitleştirilmesiyle ilgili ihtiyaçları karşılayan bir pazar bulunmakla birlikte teknik, tüketim ve buna benzer tüm alanlarda yeni fırsatlar yaratabilecek imkanlar yer alıyor. Gnau, 2016 yılının basitleştirme anlamında önemli aşamanın kaydedildiği bir süreç olacağını şu şekilde dile getiriyor: “İster operatör, ister güvenlik yöneticisi, ister veri analisti olun herkes gibi Hadoop ve Hadoop ile ilgili büyük veri teknolojilerinin basitleştirilmesini istiyor olmanız muhtemeldir. Neyse ki yakın gelecekte tek bir geliştirici deneyimini veya kontrol panelinde daha az seçeneğin yer aldığı basitleştirilmiş bir yapı kullanımınıza sunulmuş olacak.”
  • Kritik görevlerdeki iş yükü için Hadoop. Gnau, 2016 yılında Hadoop “web ölçeğindeki” şirketlerin ötesinde daha kritik görevlerdeki iş yükü için kullanılacağını öngörüyor. Yahoo, Spotify ve TrueCar gibi şirketler Hadoop altyapısına sahip servisleri hali hazırda kullanmasıyla ön plana çıkıyor. 2016 yılında Hadoop ile kolay şekilde kontrol edilemeyecek oldukça büyük verilerin yönetimi ve dağıtımı konusunda kritik görevlerde kullanımında Hadoop kullanıldığını göreceğiz.

IT sistemleri yönetim çözümleri sağlayıcı Adaptiva şirketinin kurucusu ve CTO’su Deepak Kumar 2016 yılında veri ve analiz konusunda şu gelişmelerin yaşanacağını öngörüyor:

  • Bu yıl veri limitlerine ulaşacak. Kumar, veri kullanımının daha fazla düzenleme yapılarak sağlayıcıların veri talebine karşılık verme ve iş dünyasında artan maliyetlerle mücadele etme sürecinin beraberinde geleceğini belirtiyor. Bu sürecin doğal bir sonucu olarak şirketler büyük veriyi takip edecek teknolojiler ortaya koymaya başlayacak gibi görünüyor.
  • Sistem yönetimi büyük veri analizi konusunda daha akıllı hale gelecek. Kumar, büyük veri analiz çözümü entegrasyonlarındaki yetersizlik sonucunda depolama birimlerinde saklı kalan verilerin imdadına sistemlerin yönetimiyle ilgili altyapıların yetişeceğini dile getiriyor.

FirstFuel Software şirketinin önde gelen enerji analiz uzmanlarından Badri Raghavan 2016 yılında veri ve analiz konusunda şu gelişmelerin yaşanacağını öngörüyor:

  • Verinin demokratikleştirilmesi. Raghavan, Amazon Mechanical Turk gibi çözümler sayesinde şirketlerin ve bireysel kullanıcıların daha önce erişemedikleri dünyanın farklı bölgelerinden çok daha kolay şekilde veri toplayabildiğine dikkat çekerek veri edinmenin daha kolay olmasının ötesinde kullanıcı dostu araçlarla detaylı veri bilgisi olmadan anlamlı sonuçlar elde edilebileceğini söylüyor.big-data-trendleri-2
  • Veri gizliliği konusundaki hassasiyetlerin artması. Avrupa’da veri kullanımını konusunda yapılan yasal düzenlemeler nedeniyle organizasyonların kullandıkları verilerle ilgili stratejik yaklaşımlar ortaya koyması önemli konuların başında geliyor. Raghavan, veri kullanımı konusunda veri gizliliğinin ötesinde verilerin hangi amaçlarla kullanıldığıyla ilgili yerel ve ulusal kanunlara uygun proaktif cevaplar verilebilmesinin önemli olduğunu belirtiyor.
  • Verileri anlamak için yeni uygulamalar. 2016 yılında organizasyonların ve bireysel kullanıcıların veri kullanımı ve analizini enerji, spor, sosyal ağ ve müzik gibi alanlardaki deneyimleri birleştirerek kişiselleştirilmiş sonuçlar elde etmek amacıyla tercih edeceğine dikkat çeken Raghavan, bu konuda kişilerin tercihleri doğrultusunda dahi dinleyecekleri müziklerin belirlenebileceğini belirtiyor.

1 2Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu