2024’te bir ameliyat robotu Uluslararası Uzay İstasyonu’na binecek

“Minyatürize robotik asistan” kelimelerinden türeyen MIRA, uzaktan kontrol edilebildiği gibi ameliyatları otonom olarak gerçekleştirebiliyor.

Yaklaşık 20 yıllık geliştirme sürecinin ardından, uzaktan kumandalı küçük bir ameliyat robotu, şu anda bilinen en zorlu görevlerden birine hazırlanıyor: Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) hayat kurtarmak!

Minyatürize robotik asistan

Robotik şirketi Virtual Incision ile Nebraska-Lincoln Üniversitesi’ndeki mühendisler, tıp uzmanlarının cerrahi prosedürleri uzaktan yürütmesine yardımcı olan dar alanda başarı ile görev yapabilen bir robot tasarladı. “Minyatürize robotik asistan” kelimelerinden türeyen MIRA, uzaktan kontrol edilebildiği gibi ameliyatları otonom olarak gerçekleştirebiliyor. NASA’nın 100.000 dolar katkı sağladığı bu proje, iki yıl gibi kısa bir sürede uzayda gelinen teknolojik boyutu da gözler önüne seriyor. Görüntü olarak küçük bir mutfak aletini andırsa da 2 kiloluk bu robot gelişmiş pençe benzeri mekanizma ve kamera ile ameliyatı gerçekleştiriyor.

Mühendislik profesörü ve Virtual Incision’ın kurucu ortağı Shane Farritor, bir açıklamasında, “İnsanlar uzayda daha da derinlere indikçe, bir gün ameliyat yapmaları gerekebilir. Biz de bu hedef için çalışıyoruz.” diyor. Mühendisler şu an MIRA’nı yerçekimsiz ortamda hassasiyetinden ödün vermeden çalışabilmesine yoğunlaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu