ABD ve Estonya, Çin’e karşı siber savunma için güç birliğinde

Geçtiğimiz günlerde ABD ve Estonya arasında ilginç bir siber birliktelik yaşandı. ABD, Estonya’ya Rusya kaynaklı olduğu iddia edilen siber tehditleri araştırmak üzere bir araştırma ekibi gönderdi. ABD’ye göre son derece yapıcı bir adım olarak yorumlanan bu hamle NATO’ya da istihbarat sağlayacak ve Trump’ın bitmek bilmeyen seçimlere “Rusya siber anlamda seçimlere müdahale etti.” iddialarını araştıracak.

Estonya kendi araştırmalarına göre Rusya veya Çin kaynaklı bir tehdit tespit etmediğini söylese de elbette ABD hükumeti tatmin olmayarak işi devam ettirmeye ve siber savaşta üstün el olmaya çalışıyor. Bir taraftan kara, deniz ve hava taktiklerini geliştiren ABD gerçekten Estonya’ya yardım mı ediyor yoksa kendi gardını mı güçlendiriyor, tam anlamıyla söylemek mümkün değil.

Zoraki birliktelik

ABD Siber Savunma Komutanı William Hartman “Rusya veya diğer kaynaklardan yüzleştiğimiz tehditlerin ne kadar ciddi bir boyuta geldiğini tarif etmek mümkün değil. Bu tip tehditlerin önüne geçmek için diğer ülkelerle işbirliği içinde olmamız stratejik önem arz ediyor. Estonya ya da dünyanın herhangi bir yerinde kötü niyetli kişi ve kurumlar karşı operasyon yürütmek gayesindeyiz.” diyerek kolay kolay vazgeçmeyeceklerini belirtiyor. Bakalım ABD’nin Estonya sonrası yeni siber savunma partneri kim olacak.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu