ABD’de robot siparişlerinde büyük artış yaşanıyor

ABD ekonomisinde çalışan kesimin azalması nedeniyle robot siparişlerinde büyük talep artışı yaşanıyor.

Pandemi nedeniyle ciddi anlamda iş kaybı yaşandığını görüyoruz. A3 isimli Gelişmiş Otomasyon Derneği’nin verilerine göre, ABD ekonomisinde çalışan kesimin azalması nedeniyle robot siparişlerinde büyük talep artışı yaşanıyor. A3 verilerine göre, robotik alanda şu ana dek ABD’de 29 bin sipariş verildi ve siparişlerin toplam maliyeti ise 1.48 milyar doları buluyor. Sadece bir yıl içerisinde yaşanan yüzde 37’lik artış gelecek için bazı sektör çalışanlarında endişe yarattı.

İşçi açığını otomasyon kapatıyor

A3’ün başkanı Jeff Burnstein, “Üretimden lojistiğe her alanda robotik ve otomasyon kullanımının yaygınlaştığını görüyoruz. Kurumlar üretime devam edebilmek ve pazarda rekabetçi olabilmek adına eksilen işçilerini hızla teknoloji ile dolduruyor.” diyor.

Özellikle son çeyrekte yaklaşık 10 bin sipariş verilmesinin ardında ise Burnstein’a göre farklı bir neden yatıyor: “Genellikle işçilerin yıl sonunda kendilerinin istifa ettiğini görüyoruz. Daha yüksek maaş ya da farklı bir beklenti ile birçok insan pandemi döneminde kendi isteyerek işinden ayrıldı. Sadece Eylül ayı içerisinde 4.4 milyon işçinin istifa ettiği kayıtlara geçti.” Burnstein’ın bu sözleri Türkiye gibi farklı ülkelerde ne kadar karşılık bulur bilemeyiz ancak her geçen gün robotların ve otomasyonun ekonomik zincirin yeni bir değişkeni olduğunu görüyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu