Apple, iPhone kullanıcılarına tazminat ödemeyi kabul etti. Kimler tazminat hakkına sahip?

6 Ekim 2020 tarihinden önce şikayetlerini kaydetmeyen kullanıcılar, tazminat hakkına sahip olamayacak.

Apple, iPhone 6, 7 ve iPhone SE kullanıcılarına cihazlarını yavaşlatmaları nedeniyle tazminat ödemeyi kabul etti. Her bir kişinin, yaklaşık 65 dolar alacağı iddia ediliyor. Ancak, 6 Ekim 2020 tarihinden önce şikayetlerini kaydetmeyen kullanıcıların, artık tazminat hakkına sahip olmadıklarını belirtmekte fayda var. Zira, tazminat almaya hak kazanabilmek için kullanıcıların, 6 Ekim 2020’den önce seri numaralarıyla özel bir web sitesine kayıt yapmış olmaları şart.

iPhone 6, 6S, 7 ve SE kullanıcıları, cihazlarının kasıtlı olarak yavaşlatıldığını iddia ederek Apple’a dava açmıştı. Apple, cihazları yavaşlattıklarını kabul etti ama kötü niyetli olmadıklarını belirtti. Ancak 2020’de ciddi bir ödeme yaparak hukuki bir çatışmadan kaçınmayı tercih etti. Silicon Valley’den gelen bir rapora göre, her bir kullanıcının yaklaşık 65 dolar alabileceği belirtiliyor. Bu durum, sorunun nihayet sona erdiği anlamına gelebilir.

Apple, eski iPhone’ları kasıtlı olarak yavaşlattığını kabul etti. Ancak bunu telefonların aniden kapanmasını önlemek için yaptıklarını iddia etti. Yine de bazı kullanıcılar bu açıklamadan memnun kalmadı. Mağdur olan kullanıcılar 2018’de Apple’a karşı toplu bir dava açtı. Etkilenen iPhone modelleri şunlar: iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7 ve 7 Plus.

Hukuk dünyasında Apple ile büyük bir anlaşmazlık yaşandı. İlk başta hiçbir şey yapmadıklarını söylediler, ama 2020’de fikirlerini değiştirdiler ve durumu düzeltmek istediler. 310 milyon ile 500 milyon dolar arasında bir miktar ödeme yapmayı kabul ettiler. Başlangıçta, şikayet eden insanlar, kişi başına 25 dolar alabilirdi. Ancak iki iPhone sahibi daha fazlasını istedi, ilk teklifi reddetti. Şirket onlarla daha fazla ödeme alamayacakları bilgisini paylaştı. Silicon Valley’den gelen bir rapora göre ise, her bir kullanıcının yaklaşık 65 dolar alabileceği belirtiliyor.

İlgili Makaleler

Kimler, hangi şartlarda tazminat hakkına sahip?

Eğer bir iPhone 6, 7 veya ilk SE modeli sahibiyseniz, tazminatın bir parçası olarak para alıp alamayacağınızı merak edebilirsiniz. Ne yazık ki, 6 Ekim 2020 tarihinden önce başvuruda bulunmadıysanız, tazminat alamazsınız. Eğer o tarihi kaçırdıysanız, tazminat alma şansı sona erdi demektir. Temel olarak, iPhone performansı ile ilgili sorunlar yaşayan insanların şikayetlerini kaydetmek için şirket tarafından oluşturulan bir web sitesine seri numaranızla kaydolmanız gerekiyordu.

Üç yıl önce, insanların para istediklerini belirtmeleri için özel bir web sitesi oluşturuldu. Gerçekten bir iPhone’a sahip olduklarını göstermek için telefonlarının seri numarasını girmeleri gerekiyordu. Parayı bankalarında veya posta yoluyla gönderilen bir çekle almayı seçebilirlerdi. Bu, ödeme alma şeklinin internet gibi yeni yollarla nasıl değiştiğini gösteriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu