Apple kendi VPN veya arama motorunu mu hazırlıyor?

Anonim kaynaklara göre Apple, Tayvan'ın server upstream tedarik zincirindeki veri merkezi sunucu bileşenleri satın almak için yüklü bir harcama yapıyor.

Anonim kaynaklara göre Apple, Tayvan’ın server upstream tedarik zincirindeki veri merkezi sunucu bileşenleri satın almak için yüklü bir harcama yapıyor. Digitimes gazetesi, 2 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan ilk şirket olan Apple’ın bu girişime 2020’nin 2. çeyreğinde başladığını bildirdi.

Apple’ın 2020’nin tamamı için sevkiyatlarını bir önceki yıla göre iki katına çıkarması ve büyümeye devam etmesi bekleniyordu. Fakat Apple, Sermaye Giderlerine(CAPEX) gittikçe daha az harcama yapıyor. Öyle ki CAPEX miktarı, 27 Haziran 2020’de sona eren çeyrek için 1,5 milyar dolara düştü.

Apple’ın sunucu bileşenlerine daha fazla harcama yaptığını varsayarsak, bunun en açık nedeni, şirketin genel gelir akışının büyüyen bir bileşeni olan hizmetler olacaktır. iPhon üreticisi, hizmetlerini daha fazla insan kullandıkça, daha fazla sunucuya ve veri merkezine ihtiyaç duyuyor. Ancak ufukta başka bir şey olabilir.

VPN mi, arama motoru mu yoksa ikisi birden mi?

Apple, iOS 14 ve iPadOS 14’teki son hamlesiyle, daha katı gizlilik kuralları nedeniyle reklamverenleri tedirgin etmesi beklenen adımlar attı. Gizlilik odaklı bir Apple, reklamverenlerden ziyade kullanıcıyı ilk sıraya koyan DuckDuckGo adlı bir arama motorunu piyasaya sürebilir. Apple’ın 2015’ten beri Applebot adlı kendi arama örümceğini çıkardığı ise bilinen bir gerçek.

Apple’ın bir arama motoru piyasa sürmesi, en büyük rakibinden kurtulmasına ve kendi kullanıcıları hakkında daha da fazla veri toplamasına izin verecek. Fakat dahası var. Birçok Apple hayranı, şirketin ana rakibi Google’a karşı önemli bir fark yaratan gizlilik esaslı kendi VPN hizmetini başlatmasını istedi. Bir Apple VPN veya iCloud VPN, ödeme yapan iPhone ve Mac kullanıcılarına anonimliklerini ve gizliliklerini garanti edecek bir hizmet sağlayacaktır.

Apple’ın CEO’su Tim Cook, gizliliğin temel bir insan hakkı olduğunu ve Homekit Secure Video ürününde iCloud’un Apple için kârlı yeni bir iş modeline yol açabilecek tohumlara zaten sahip olduğunu açıklamıştı: hizmet olarak gizlilik.

Elbette, tam teşekküllü bir VPN olmasını beklenemez ancak Apple’ın, kullanıcılarının “gizlilik” kutusunu işaretlemeleri için yeterince iyi hizmetler sunması muhtemeldir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu