Apple’a komisyon isyanı büyüyor

Epic Games ile komisyon kavgasına giren Apple’ a bir tepki de yayıncılardan geldi.

Apple’ın App Store’da aldığı yüksek komisyon oranları uzun yıllardır uygulama geliştiricilerin en önemli şikayet noktalarından biri. Geçtiğimiz günlerde Epic Games’in Fortnite oyununun mobil sürümüne kendi ödeme sistemini entegre etmesi Apple cephesinden tepki görmüş ve oyun App Store’dan kaldırılmıştı. Benzer bir tepki Google’dan da geldi ve o da Fortnite’ı Play Store’dan kaldırdı. Bu olay sonrasında özellikle Apple’a savaş açan Epic Games yeni bir tartışmanın fitilini de ateşledi.

Apple’a komisyon isyanı büyüyor

Apple’a benzer bir tepki yayıncılardan da geldi. Şirketin App Store’daki komisyon oranlarından şikayetçi olan ve aralarında Wall Street Journal, New York Times ve Washington Post gibi yayıncıları temsil eden Digital Content Next’te bir yazı yayınlandı. Yazıda kısaca anlatmak gerekirse Apple’ın geliştiriciler arasında uyguladığı ayrımcılıktan şikayet ediliyor.

Yazıda şikayet edilen konu ise Apple’ın Amazon’a sunduğu bazı kolaylıklar. Standart uygulamalarda Apple’ın aldığı komisyon oranı yüzde 30. Ancak Amazon ile aralarında özel bir anlaşma bulunan Apple, Amazon Prime Video abonelikleri için bu oranı yüzde 15’e indiriyor.

Bu konunun sorulduğu Apple CEO’su Tim Cook ise Amazon’a sunulan ayrıcalığın gereksinimleri karşılayan herkese açık olduğunu ifade etti. Digital Content Next CEO’su Jason Kint Tim Cook’a bir mektup göndererek bu gereksinimlerin ne olduğunu öğrenmek istediklerini ve DNC’nin de bu tarz bir anlaşmaya dahil olmak istediğini belirtti.

Uzun yıllardır devam eden tartışmaların önümüzdeki dönemde de süreceği görülüyor. Özellikle büyük teknoloji şirketlerinin bu tarz uygulamalarının farklı sektörleri etkilediği de ortaya çıkıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu