Arnavutluk, yapılan siber saldırı nedeniyle İran ile diplomatik ilişkilerini kesti

Tiran, Temmuz ayında hükümet web sitelerine gerçekleştirdiği iddia edilen bir siber saldırı nedeniyle İran büyükelçiliği personelini sınır dışı etti.

Arnavutluk başbakanı, hükümetin İran ile diplomatik ilişkileri kestiğini ve ülkenin büyükelçilik personelini sınır dışı ettiğini söyledi. Tiran hükümetinin çarşamba günü yaptığı açıklamada, Arnavutluk’un yaklaşık iki ay önce Tahran tarafından Arnavut hükümetinin web sitelerinde gerçekleştirildiği iddia edilen büyük bir siber saldırı nedeniyle İran ile diplomatik ilişkilerini kesip ülkenin büyükelçilik personelini sınır dışı ettiğini söyledi. Böylece bir NATO ülkesi olan Arnavutluk’un bu hamlesi, bir ülkenin siber saldırı üzerinden diplomatik ilişkilerini kestiği bilinen ilk olay oldu.

Başbakan Edi Rama, hükümetin kararının resmi bir notla başkent Tiran’daki İran Büyükelçiliğine resmi olarak iletildiğini söyledi. Diplomatik ve güvenlik personeli de dahil olmak üzere tüm büyükelçilik personeline 24 saat içinde Arnavutluk’u terk etmeleri emredildi.

15 Temmuz’da yapılan siber saldırı, çok sayıda Arnavut hükümetinin dijital hizmetini ve web sitesini geçici olarak kapattığı biliniyor. AyrıcaTiran, siber saldırıyla ilgili bir soruşturmada Microsoft ve FBI ile birlikte çalıştığını söyledi. Rama, yayınladığı bir video bildirisinde, “Derin soruşturma, ülkemize yönelik siber saldırının, Arnavutluk’a yönelik saldırı için dört grubun yer aldığı İran İslam Cumhuriyeti tarafından düzenlendiği ve sponsor olduğu konusunda yadsınamaz bir kanıt sağladı” dedi.

Önde gelen bir ABD siber güvenlik firması olan Mandiant, geçen ay saldırganların Tahran’ın muhalif karşıtı çabalarını desteklemek için hareket ettiğine dair “orta derecede güven” ifadeleri içeren açıklamalarda bulunmuştu.

Kendisine “HomeLand Justice” adını veren bir grup, verileri karıştırmak için fidye yazılımı kullanan siber saldırının sorumluluğunu üstlendi. Fidye yazılımı en çok kar amacı gütmeyen cezai şantajlarda kullanımıyla bilinir, ancak özellikle İran tarafından siyasi amaçlar için giderek daha fazla kullanıldığı da bir gerçek.

“HomeLand Justice” tarafından yapılan iddia, İranlı muhalif grup Mujahedeen-e-Khalq grubunun (bilinen adıyla MEK) üyelerinin Arnavut oturma izinleri olduğu iddia edilen belgelerin ve fidye yazılımının bulunduğu videonun yayınlandığı bir Telegram kanalında geldi. Aktif kanal, Arnavut hükümetinde yolsuzluk iddiasında bulundu. Daha sonra ise #Manez de dahil olmak üzere sosyal medyada birçok hashtag’ler kullanıldı.

Biden yönetimi, Arnavutluk’un Tahran ile ilişkileri kesme hareketini desteklediğini söyledi. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada, “ABD, İran’ın siber saldırısını şiddetle kınıyor, Başbakan Rama’nın İran’ın bu benzeri görülmemiş siber olaydan sorumlu tutulması çağrısına katılıyoruz.” dedi. Watson, “ABD, bir ABD müttefikinin güvenliğini tehdit eden ve siber uzay için rahatsız edici bir emsal teşkil eden eylemlerden İran’ı sorumlu tutmak için daha fazla adım atacak.” dedi.

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Olta Xhacka, “Saldırının saldırganlığı, saldırı seviyesi ve dahası tamamen sebepsiz bir saldırı olması, başka bir karara yer bırakmadı.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu