Japonya’da fidye yazılımların önüne geçilemiyor

Birçok kurum yüklü miktarlarda ödeme yapmak zorunda

Ünlü Japon gazetesi Yomiuri Shimbun’ın haberine göre dünyada fidye yazılımların kullanımında ve yarattığı hasarda görülmemiş bir artış yaşanıyor. Gazetenin araştırmasına göre saldırılar özellikle kurumsal verileri ele geçirmek üzere gerçekleşiyor. Hızlı aksiyon alınmadığı takdirde birçok kurumun çok büyük miktarda ödeme gerçekleştirmek zorunda kaldığı da araştırmada geçen çarpıcı bilgiler arasında yer alıyor.

Capcom olayı

Ünlü Japon oyun geliştiricisi ve dağımtıcısı Capcom’un Kasım ayı başında maruz kaldığı veri hırsızlığından sonra Japon güvenlik uzmanları konuyu derinlemesine incelemiş ve özellikle deniz aşırı ülkelerden saldırı gerçekleştiğini ortaya koymuştu. Sadece Capcom olayı ile 350 binin üzerinde kişisel bilginin çalındığı ya da hacklendiği biliniyor. Ödeme yapmayı reddeden Capcom siber güvenlik uzmanları ve polis ile operasyon yürütse de olayın orta ve uzun vadede ne tür sonuçlar doğuracağını kestirmek zor.

Tek bir hedefe yoğunlaşmak

Yomiuri Shimbun araştırması Capcom ile gündeme gelen bu olayların buzdağının sadece görünen yüzü olduğunu bir kez daha vurguluyor. Özellikle fidye yazılımı ile tavan yapan siber saldırılar küresel anlamda milyonlarca kişi ve kuruluşu etkiliyor. Araştırmaya göre önceleri kötü niyetli kişi ve grupların rastgele olmak üzere çeşitli şirketlere saldırılar gerçekleştirdiğini ancak bu durumun artık değişip tehlikeli ve farklı bir boyuta geldiğini görülüyor. Artık siber korsanlar tek bir şirketi hedef alarak onu tamamen yıpratmaya çalışıyor. Birden fazla kişinin saldırması sonucu da zamana karşı yarışan kurumlar aciz kalabiliyor. Rapor ne yazık ki bu tarz tek bir kurumu hedef alan organize suçların artacağından şüpheleniyor.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu