Azalan donanım talebi, firmaları olumsuz etkiliyor

Büyük işletmelerdeki kısılan bütçeler, yarı iletken üreticilerinin giderek daha rekabetçi ve gergin bir pazarla karşı karşıya kalabileceği anlamına geliyor.

Donanım için azalan iş talebi, üreticileri ciddi anlamda etkiliyor. Bu sebeple de küresel yarı iletken endüstrisindeki gelirin önümüzdeki yıl içinde yüzde 11’den fazla düşeceği tahmin ediliyor. Konuyla ilgili Gartner’ın yaptığı analizde, gelirlerin yüzde 11,2’lik bir düşüşle yaklaşık 532 milyar dolara gerileyeceği tahmin ediliyor ve bu, önceki yılki 599,6 milyar dolarlık pazar toplamından önemli bir düşüşe işaret ediyor.

Aynı zamanda bu gelir düşmesine sebep olan en önemli faktör, Gartner’ın ‘durgun’ olduğu konusunda uyardığı tablet ve akıllı telefon yarı iletken pazarlarında görülen talepteki tutarlı düşüş. Büyük işletmelerdeki kısılan bütçeler, yarı iletken üreticilerinin giderek daha rekabetçi ve gergin bir pazarla karşı karşıya kalabileceği anlamına geliyor. Birleşik pazarlar, 2023’teki bütün yarı iletken gelirinin yaklaşık yüzde 31’ini oluşturacak. Bu da oldukça önemli bir pay.

Bunların yanı sıra Gartner uzmanları ise, “Ekonomik rüzgarlar devam ediyor ve bu süreçte elektronik talebi tüketicilerden işletmelere yayılıyor. Bu nedenle belirsiz bir yatırım ortamı oluşuyor. Ayrıca yarı iletkenlerdeki arz fazlasının pazar üzerinde ciddi etkileri olacak.” diyor.

İlgili Makaleler

Çiplerde yaşanan bu doygunluk genel olarak stokları artırıyor ve çip fiyatlarını düşürüyor. Bu durum da 2023 boyunca pazarın düşüşünü hızlandıracak. BT donanımına olan talep de aynı şekilde kötüleşen ekonomik koşullara bağlı olarak sürekli düşüş yaşıyor.

Gartner’ın birkaç ay önce yaptığı bir araştırma, küresel bilgisayar gönderilerinin 2022’nin son çeyreğinde rekor seviyelere gerileyerek 65,3 milyona düştüğünü ortaya koyuyor. Bu da yüzde 38,5’lik bir düşüşe işaret ediyor. Gartner o dönemde, küresel işletmeler arasındaki bütçe kısıtlamalarının, katkıda bulunan temel faktörler olduğuna dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu