Intel, AI donanım hakimiyetini genişletiyor

Intel, 2025 yılına kadar işlemci pazarında liderliği ele almak için çalışmalara başladı.

Intel, AI donanımı alanında çalışmalarını hızlandırarak yeni projelerini hayata geçireceğini açıkladı. Şirket, 2025 yılına kadar işlemci pazarında ürün liderliği oluşturmak amacıyla yeni bir yol haritası belirledi.

CPU’lar ve GPU’lar ile açık kaynaklı yazılım iyileştirmelerinin yanı sıra, özel AI mimarisi gibi çok sayıda ürün ön planda olacak. Firmanın yeni ürünleri önceki nesillere göre 10 kata kadar daha fazla performans sağlayacak. Ayrıca dahili test sonuçları da 48 çekirdekli, dördüncü nesil Xeon’un, çok sayıda AI görüntüleme ve dil karşılaştırması için 4 kat daha iyi performans sergilediğini de ortaya koyuyor.

Bu bilgilerin yanı sıra Intel, AI ve bellek bant genişliği ya da yüzde 83 pik bant genişliği artışı gibi yüksek performanslı bilgi işlem iş yükleri açısından sınırlamaları da ele alacağına dikkat çekiyor. Ayrıca Intel, büyük dil modeli eğitimi taleplerini karşılamak için de uğraşıyor. Çünkü bu alanda olan rekabetin artmasına ek olarak talep de yükselmeye devam ediyor.

Firmanın yaptığı açıklamaya göre, derin öğrenme ve AI gibi önemli çalışmalar genişletilerek ve Intel’in bilgi işlem ürün yelpazesine eklenerek yaklaşık 15 FPGA ürünü piyasaya sürülecek. Intel, AI için Nvidia’yı seçti. Bu da firma açısından oldukça faydalı bir adım olacak.

AI ekosistemini daha da genişletmek için Intel, Nvidia’nın programlama modellerinden birisi olan oneAPI’ye daha fazla özellik ekliyor. Bunlardan biri, donanım hızlandırıcılarına erişmek amacıyla yoğun olarak kullanılan, C++ tabanlı açık kaynaklı programlama modeli olan SYCL’ye erişimi geliştirmek olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu