Beyzbol sahalarında robot hakem desteği

Beyzbol alanında robotların kullanılacağı ilk durak ABD, Washington eyaletinde bulunan Cheney Stadyumu.

Teknolojinin sporda kullanılması hala artışılıyor. Hali hazırda futbolda VAR sistemine alışmaya çalışıyoruz. Şimdi ise ülkemizde pek yaygın olmasa da beyzbol alanında robotlar kullanılacak. İlk durak ABD, Washington eyaletinde bulunan Cheney Stadyumu.

Takımlar da hemfikir

Beyzbol, sayının geçerli olup olmadığına dair türlü tartışmaların çıktığı bir spor. Federasyon da netlik kazanmak için devamlı olarak teknolojiyi spora dahil etmeye çalışıyor. Örneğin, ABS ismi verilen Otomatik Top ve Sayı sistemi hakemlerin yerine karar vermeye başlıyor. Radarlı ve hassas ölçüm yapan robotlar belirlenmiş alanlarda görev yapacak. Tartışmaların yoğun olduğu bölgelerde sabit duracak robotlar, tartışmalı kararlarda devreye girecek.

Federasyonun basın sözcüsü Paul Braverman, “Bu kararı birçok takımla beraber aldık. Teknoloji kadar onu kullanacak personele de önem veriyoruz. Sahalarımız teknolojik ve işinin ehli insanlarla spor zevkini artıracak.” diyor. Braverman, aslında sistemin kurulumundan ziyade kullanımının kolay olmasına önem verdiklerinin de altını çiziyor: “İnternet bağlantısı ve telefon yeterli. Hatta çoğu zaman robotların verdiği kararlar hakemlere kablosuz kulaklık aracılığı ile iletilecek. Bu sayede izleyici oyuna müdahale edildiğini anlamayacak.”

2018 yılında hakemlerin 30 binden fazla resmi kabul edilmesi gereken sayıyı kural dışı yorumlaması üzerine federasyonun böyle bir uygulamaya geçtiği söyleniyor. Zira ilk testlerine 2019 yılında farklı eyaletlerde başlayan federasyon, nihayet ülke çapında 2022 sezonu boyunca robot hakemleri kullanacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu