Bilgisayar görüntüleme tekniği ile siber saldırıları tespit etmek mümkün

Derin öğrenme konusunda her geçen gün farklı bir kullanıma rastlıyoruz. Kısa bir süre öncesine kadar kedi ve köpeği ayırt etmekte zorlanan derin öğrenme ya da yapay zeka inanılmaz yol kat etti. Öyle ki yeni teknikler sayesinde artık siber saldırıların tespitinde bilgisayar görüntülemesinden yararlanmak mümkün hale geliyor.

Zarar gören dosyanın rengindeki değişim

2019 yılında bir grup siber güvenlik araştırmacısı tarafından başlatılan çalışma bugün son aşamaya geldi. Makine öğrenimiyle bilgisayar dosyalarındaki değişimleri görsel olarak takip eden yapay zeka, verilerin değiştiğini algılayabiliyor.

Bu sistem özellikle yemleme denilen kişiye özel saldırı gerçekleştiren sitelerin tespitinde çok yüksek doğruluk oranı ile çalışıyor. Şimdi amaç zararlı yazılımların bilgisayarlarda oluşturduğu hasarı ortaya dökmek.

Plymouth ve Peloponnese Üniversitelerinin ortak çalışması sonucu geliştirilen derin öğrenme tekniği geleneksel taramalara göre çok daha hızlı sonuç veriyor. ASCII kodları ve renk değişimlerini baz alan tarama algoritması çok kısa sürede hasarlı ve sağlam dosyaları ayırt edebiliyor. Üniversitelerin makalesine göre, zarar gören dosyaların görüntüsünde gözle görülmeyen bir bozulma meydana geliyor.

Çalışmanın ilerletilerek siber güvenlik alanında daha köklü çözümlerde kullanılması hedefleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu