Bilim insanları otonom dronelardan bir “sürü” geliştiriyor

Zhejiang Üniversitesi'nde tasarlanan ve özerk davranabilen robot sürüsünün hareketi için GPS gibi bir altyapıya ihtiyaç duyulmuyor.

Çin’in Zhejiang Üniversitesi’nden araştırmacılar, sürü halinde hareket eden robotlar geliştirdi. Süreç, Science Robotics dergisinde detaylı olarak bilim çevreleriyle paylaşıldı. Ekip, bunun gibi otonom drone gruplarının haritalama ve afet yardımı için ideal olabileceğini söylüyor. Elbette bu tarz bir çalışmanın askeri amaca hizmet etmesi de gündemde.

Bugüne kadar iş birliği içinde hareket eden dronelara rastlıyorduk. Ancak, bu tarz robotlar genellikle önceden programlanmış bir eylemi gerçekleştiriyorlardı. Zhejiang Üniversitesi’nde tasarlanan sürü ise tamamen özerk davranabiliyor. Üstelik robotların hareketi için GPS gibi bir altyapıya ihtiyaç duyulmuyor. Sürünün çalışması için gereken tüm veriler, robotların üzerinde bulunan sensörlere dayanıyor. Ekip, bunun yapılandırılmamış bir ortamda özerk olarak uçan bir sürünün ilk örneği olduğunu iddia ediyor.

Kümedeki her drone bir derinlik haritalama kamerasına, bir yükseklik sensörüne ve küçük bir Nvidia Xavier NX bilgisayarına sahip. Bir algoritma, birden fazla insansız hava aracından gelen verileri birleştirerek, karmaşık bilinmeyen ortamlarda manevra yapmalarına olanak tanıyor. Avuca sığacak kadar kompakt olan dronelar, 30 cm kadar küçük açıklıklardan geçebiliyor. Bu özellik sayesinde doğal afetin ardından hayatta kalanları ararken oldukça yardımcı olabilecek bir teknolojiye sahibiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu