Araştırmacılar, Google Street View tarzı aracın, hastalıkların yeni tedavilerine yardımcı olmak adına biyolojideki temel sorunları anlamak için yeni bir yol sağlayacağını umuyor. Projenin ayrıntıları ise “Nature Methods” adlı bilimsel dergide yayınlandı.
Bilim insanları, VR kullanarak hücrelerin kendi içindeki “ara yollarda” ilerleyebilecek ve proteinlerin katlanıp açıldığını görebilecek. Ayrıca, sorunun nerede yanlış gittiğini tespit edebilecek, hatta kaydedilmiş ve görselleştirilmiş veri kümelerine bakarak biyolojik süreçleri geri alabilecek.
vLUME yazılımı toplanan, harmanlanan ve kavranan süper yüksek çözünürlüklü mikroskopi verilerini kullanıyor. Veriler daha sonra insanlar tarafından anlaşılabilir bir şekilde oluşturuluyor ve sanal gerçekliğin sürükleyici doğası tam da burada devreye giriyor. Bilim insanları bir sanal gerçeklik gözlüğü takarak insan hücresinin iç yapılarında geziniyor ve bir hücre duvarının yapısına, Golgi cihazına, mitokondrinin çarpıklıklarına ve dalgalarına bakabiliyor. Ayrıca tüm bir hücrenin yol haritasını görmek için geri çekilebiliyor.
Sanal gerçeklik yazılımı, bilim insanlarının biyolojik sorulara daha hızlı yanıtlar bulmaları için sanal gerçeklik ortamında gerçek zamanlı olarak 3D biyolojik verileri görselleştirmelerine, sorgulamalarına ve bunlarla etkileşime girmelerine olanak tanıyor. Bu teknoloji, bilim insanlarının hastalıkları tedavi etmeyi, iş birliği yapmayı ve disiplinlerini anlamayı öğrenmeleri için yepyeni bir alan fırsatı sunuyor.
Ekip şu anda nöronlar, bağışıklık hücreleri ve kanser hücreleri gibi biyolojik veri kümeleriyle vLUME yazılımını kullanıyor. Örneğin, antijen hücrelerinin vücutta bir bağışıklık tepkisini nasıl tetiklediği araştırılıyor. Araştırmacılar ayrıca, vLUME’daki verileri segmentlere ayırıp görüntüleyerek, belirli hipotezleri hızla belirleyip yenilerini önerebiliyor. Bu yazılım, araştırmacıların verileri yeni yollarla keşfetmelerine, analiz etmelerine, bölümlere ayırmalarına ve paylaşmalarına olanak tanıyor.