Bilişim ve Yazılım sektörlerinin ihracat hedefi belli oldu!

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), Hizmet Sektörlerinin 2023 yılı 150 milyar dolar ihracat hedefi doğrultusunda “2023 Ulusal Hizmet İhracatı Strateji Belgesi” ni oluşturuyor.

Hizmet İhracatının en katma değerli unsurlarından olan Yazılım ihracatına “Smart Cluster” adında yeni bir yaklaşım getiren TET, bilişim sektörünün geleceği için 28 Nisan 2016 tarihinde Bilişim, Yazılım ve Telekomünikasyon Hizmetleri İhracat Stratejisi Çalıştayı’nı gerçekleştirerek 2023 yılı için 15 Milyar Dolar ihracat hedefi belirledi. Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülen 2023 Hizmet İhracatı Stratejisi Projesi kapsamında Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği organizasyonuyla 2023 Ulusal Hizmet İhracatı Strateji Belgesi oluşturulması amacıyla sektör paydaşlarının katıldığı bir dizi çalıştay gerçekleştiriliyor. 23 Mart 2016 tarihinde Kültürel Hizmetler sektörü ile başlayan çalıştaylar dizisi 14 Nisan 2016 tarihinde yapılan Eğitim Hizmetleri sektörü ile devam etti. 28 Nisan 2016 tarihinde Çalıştayların üçüncüsü olan Bilişim, Yazılım ve Telekomünikasyon Hizmetleri İhracat Stratejisi Çalıştayı gerçekleştirildi. Tüm sektör temsilcilerinin hazır bulunduğu, sektörün ihracat konusundaki sıkıntıları, çözümleri ve hedeflerinin tartışılıp ortaya konduğu çalışma sonucunda bir rapor oluşturulacak. Tüm çalıştaylar tamamlandığında ise 2023 Ulusal Hizmet İhracatı Strateji Belgesi hazırlanacak.  

Bilişim, dijital çağın en önemli sektörü

İlgili Makaleler

Dünyada ve ülkemizde potansiyelini hızla artıran sektörlerin başında gelen yazılım sektörü, ileri teknoloji sektörleri içerisinde değerlendiriliyor. Son yıllardaki hızlı gelişmesine paralel olarak yenilikçi ürün ve hizmetleri iç ve dış piyasalara sunan sektör, turizmden sağlığa, tarımdan savunma sanayine, otomotivden tekstile, makine sektöründen elektrik elektronik sektörüne kadar birçok alanda sosyal ve ekonomik hayatı doğrudan veya dolaylı etkiliyor.

Yeni istihdam alanları için büyük potansiyel

Yazılım sektörü diğer sektörlerle karşılaştırıldığında en fazla genç nüfusun istihdam edildiği sektör olarak da değerlendiriliyor. Bu açıdan bakıldığında yazılım sektöründeki gelişme aynı zamanda Türkiye’deki işsizlik oranının düşmesine de önemli bir katkı sağlama potansiyeline sahip. Ayrıca yazılım sektörü kadınların ve engellilerin istihdamında da önemli imkânlar sunuyor.

Bilgi Teknolojileri sektörü, dünyada ekonomik büyüklüğün yüzde 2,5’ini oluşturuyor. Hemen hemen iletişim sektörü ile aynı büyüklükte olan bilişim sektörünün Türkiye’deki büyüklüğü 7-8 milyar dolarken iletişim sektörünün büyüklüğü ise 20 milyar dolar civarında. Türkiye’de bilişim sektörünün büyüklüğü iletişim sektörünün yüzde 40’ı civarında ve GSMH’ye oranı da yüzde 1 mertebesinde. Dolayısıyla bilişim sektörünün dünya ortalamasının yakalaması için yaklaşık 2,5 katlık bir büyüme potansiyeli söz konusu. bilişim2

Bilişim harcamalarının oranı artmalı Diğer önemli bir nokta da Türkiye’de bilişim harcamalarının diğer gelişmekte olan ülkeler gibi donanım ağırlıklı olması. Yazılımın dünya bilişim harcamaları içinde yüzde 20 civarındayken Türkiye’de halen yüzde 10 seviyesinde. Yapılan araştırmalar farklılıklar gösterse de Türkiye yazılım pazarının 1 milyar dolar civarında olduğu ve bunun yüzde 40’ının işletim sistemleri ve altyapı, yüzde 10’unun bilişim operasyonları, güvenlik ve depolama, yüzde 10’unun uygulama ve içerik geliştirme, yüzde 15’inin iş süreçleri ve diğer uygulamalar, yüzde 25’inin de sektöre özel yazılımlar olduğunu söylenebilir. Bilişim sektörünün dünya ortalamasına gelmesi için 2,5 kat, yazılım sektörünün de bilişim içindeki payının dünya ortalamasına ulaşması için 2 kat büyümesi gerektiği düşünüldüğünde, yazılım sektörünün dünya ortalamalarına gelmesi için 5 katlık bir büyüme potansiyeli bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu