DevOps nedir?

IT dünyasının popüler tanımı DevOps’u sizler için araştırdık… DevOps nedir? Tarihçesi, sağladığı faydalar… Hepsi bu yazıda… 

DevOps, bir yazılım geliştirme programı olmanın yanı sıra kullanan kurumların yönetim süreçlerinin iyileştirilmesini ve geliştirilmesini sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde şirketler veya kurumlar, hizmetlerini daha yüksek hızda sunabilmektedirler. Daha iyi hizmet sunabildikleri için de müşteri açısından piyasa içerisinde etkili bir şekilde rekabet edebilirler. DevOps kelimesi, “geliştirme” ve “operasyonlar” kelimelerinin karmasından oluşmuştur ve operasyon ekipleri arasındaki boşluğu dolduran bir kültürel değişime de işaret etmektedir.

Daha çok operasyonlar arası bir anlaşma olarak ortaya çıkmıştır ve ismini oluşturan kelimelerde bunu ifade etmektedir. Daha iyi bir iş birliğini ve daha iyi bir entegrasyonu vurgulamaktadır. Geliştirme ve operasyon ekiplerinin daha verimli olmalarına, sürekli yenilik yapmalarına ve böylece müşterilerine daha iyi hizmetler sunabilmelerine yardımcı olmaktadır.

DevOps’un Tarihçesi

DevOps için yazılım geliştirme toplulukları 2007- 2008 yılları arasında bir araya gelmeye başladı. Ortada işlev bozukluğu ve boşluğu vardı, bunun düzeltilmesi gerekiyordu.  DevOps’u geliştirenler ve IT uzmanları farklı hedeflere, farklı temel performans göstergelerine sahiptiler ve ayrı katlarda hatta farklı binalarda çalıştılar. Dev ve Ops olarak iki ayrı parçaydı. Bu şekilde birbirinden kopuk çalışılınca ortaya ilgisiz kalmış müşteriler ve çok uzun saat çalışmalar çıktı. Dev ve Ops’un ayrı çalışması bir sorundu ve bunun hemen çözülmesi gerekiyordu. Bunun bir sonuç olmayacağını anladıklarında da iki topluluk bir araya geldi. Bu toplulukların içinde Patrick Dubois, Gene Kim ve John Willis gibi önemli kişiler vardı.

2008 yılında Andrew Shafer, katıldığı bir oturumda bir fikir yayınladı. Bu konferansta Patrick Dubois de bulunuyordu. Fakat o Dev ve Ops’un birlikte çalışması gerektiğine inanıyordu. Böylece Agile System Administration isminde Google grubu kurma kararı aldılar. Bir sonraki yıl ise birçok çalışma yapıldı ve bu çalışmalar Dev ile Ops’un yazılım dağıtımını iyileştirmek ve daha da geliştirebilmek için birlikte hareket etmenin ne kadar önemli olduğunu gösteren bir temel oldu. Bu konuyla ilgili birçok konferans düzenlendi. Patrick Dubois, DevOpsDays’in başlatılması için bir ilham kaynağı haline geldi. Twitter’da oldukça trend haline gelen hastag, zamanla karakter tasarrufundan dolayı #DevOps oldu.

2010 yılında artık neredeyse dünyanın her yerinde DevOpsDays vardı. İsmi duyuldukça uygulamaya dair merak da artıyordu ve böylece yüz yüze görüşmeler tam olarak artana kadar insanların ilgi odağı oldu. 2011 yılına kadar DevOps hareketi, bireyler ve internet tarafından oldukça fazla destek gördü. Fakat bu hareket bazı analistlerin dikkatini çekince ana akım olma yolunda ilerledi. DevOps pazarlanmaya başladı.

2012’ye gelindiğinde ise DevOps hızla bir moda kelimesine dönüştü ve DevOpsDays büyümeye devam etti.  DevOps böylece ismini her yere duyurdu ve kitaplara bile konu oldu.  Bunlara örnek ise, “Phoenix Projesi” ve “Yalın Yazılım Geliştirme Uygulaması” dır.

Asıl önemli gelişim 2014 yılında yaşanmıştır. Çünkü bu yılda LEGO, Target gibi büyük ve önemli şirketler DevOps’u işletmeye getiren ve kullanmaya başlayan ilk şirketlerden oldular. Böylece yayılmaya başlayan uygulama artık neredeyse her şirkette kullanılmaktadır.

DevOps’un Faydaları Nelerdir?

İşbirliği ve güven:

DevOps eğer iyi bir performans gösteriyorsa kullanıldığı yerde mutlaka işbirliği vardır. Sorumlulukların paylaşılması, dürüstlük, hızlı geri bildirim kültürünü oluşturabilmek gibi durumlar DevOps ekibinin temel prensiplerini oluşturmaktadır. İşbirliği ve güven DevOps kültürünün en önemli unsurudur.

Hızlı yayın ve akıllı çalışma:

Akıllı ve hızlı çalışma DevOps’un en değerli kuralıdır. Çünkü ne kadar sıkı ve akıllıca çalışılırsa o kadar iyi sonuçlar elde edilir. Otomatik test ve gözden geçirme döngüleri olmazsa, bu durumda üretim yavaşlar, müdahale süresi değişir ve ekip güveni sarsılır. Fakat doğru ve akıllı bir şekilde, hızlıca ama özenle çalışıldığı zaman DevOps, kalitesini asla yitirmez. 

Çözünürlük süresini hızlandırın

Eğer geri bildirim hızı çok yüksekse o takım başarılı takımdır. Güvene dayalı çalışma ve kesintisiz iletişimle birlikte arızalar en aza indirilir ve sorunlar daha hızlı çözülür. Bu da hizmet kalitesini artırır. 

Planlanmamış işleri yönetin

Takımlar bazen planda olmayan çalışmalarla veya sorunlarla karşılaşabilirler. Bu da genellikle ekip verimliliğini etkilemektedir. Açık öncelik sayesinde geliştirme ve operasyon ekipleri, planlanmayan işle ilgilenirken çalışmaları daha iyi yönetebilirler.

Çevik yazılım geliştirme nedir?

Çevik yazılım geliştirme Devops’la bağlantılıdır ve yazılım geliştirme yöntemleri için kullanılan genel bir kavramdır. Bütün yazılımlar aslında temelde aynı ideolojileri barındırırlar. Yani hepsinin temelinde yineleme ve geri bildirimler vardır. Hepsi de belli süreçleri yaşamaktadır. 

DevOps hedefleri içerisinde de yazılım değişikliği oluşturma, doğrulama gibi aşamalar boyunca hareketi daha da kolaylaştırmak için çevik geliştirme programlarını genişletmektedir. Bu noktada da en önemli etken operasyonlar ve geliştiriciler arasındaki iletişimi, entegrasyonu sağlayabilmektir. 

DevOps neyi amaçlar?

DevOps temelinde işbirliği ve entegreyle birlikte daha hızlı ve daha iyi hizmet verebilmek adına kullanılan bir dizi uygulamadır. Dağıtım sıklığını artırır, yeni sürümlerde başarısızlık oranlarını düşürür, teslimat sürelerini kısaltır, iyileşme süresini düzenler. Kısaca, işbirlikçi bir kültür oluşturmayı amaçlar. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu