Bulut servisleri ile veri yedekleme stratejisi nasıl güçlendirilir?

Veri yedekleme stratejisinde, platform desteklerinden dosya görüntüleme ve özel seçeneklere kadar birçok unsurun göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Paul Mah

Sevin ya da nefret edin, bulut depolama önemli bir çözüm olarak şirketlerin karşısında ve böyle kalmayı da sürdürecek. Elbette bulut sağlayıcıları da başka IT şirketleri gibi bazen kesintiler yaşayabiliyorlar. Pazardan tamamen çekilmeleri de söz konusu olabiliyor. Bunlardan daha kötüsü ise veri bozucu kötücül yazılımlar ve fidye yazılımlarının sürekli tehdidi ile karşı karşıya olmak. Sonuç olarak buluta senkronize bir şekilde yedekleme yapmak artık veri kayıplarına karşı yeterli koruma sunmuyor.
Bunları aklımızın bir köşesinde bulundurarak, dosyaları korumada bulut tabanlı felaket kurtarma stratejisi oluşturarak birden fazla bulut depolama servisini nasıl kullanabileceğinize bakalım.

Bulut depolama seçeneklerini düşürün

Ücretsiz depolama alanı sunan birçok bulut servisi bulunmakla birlikte, yedekleme stratejini yaratmayı denemeden önce, ana bulut sağlayıcınızı tek bir servis ile sınırlamanız akıllıca bir hareket olur. Bu, karmaşayı azaltır ve aynı zamanda dosyaların doğru bir şekilde depolandığından ve yedeklemenin doğru bir şekilde yapıldığından emin olmanızı kolaykaştırır.
Farklı bulut sağlayıcıları tarafından sunulan hizmetler ve bu hizmetlerin fiyatları giderek birbirine yaklaşıyor olmakla birlikte, sağlayıcılar arasında bazı önemli farklılıklar varlığını sürdürüyor. Bu farklar arasında en önemlilerinden biri, her bir platform için uygulama becerisine sahip, belli bulut depolama servisi ile destekleme olacaktır muhtemelen.
Bazı bulut platformları, dışardan yazılım geliştiricileri kendi depolama platformlarına entegre edebilmeleri açısından daha başarılı. Örneğin File Manager… Bütün BlackBerry 10 akıllı telefonlar içinde bulunan File Manager uygulaması Dropbox, Box ve OneDrive platformlarına erişebiliyor. Bundan ayrı olarak Dropbox için Office Mobile üzerinden de erişim yakın bir zaman önce sağlandı.
Sonuç olarak bazı bulut platformları, müşteri odaklı çözümlerinin kurumsal versiyonlarını sunabiliyor. Bu çözümler genelde aynı mantıkta çalışıyor, ancak kurumsal versiyonlara kullanıcı hesapları ve kotalar için daha iyi yönetim becerileri ekleniyor. Bazı durumlarda da daha kullanışlı bir çalışma ortamı için ek özellikler sunuluyor. Denetimci girişlerine imkan tanınması gibi…

İlgili Makaleler

Özel bulut seçenekleri

Genel bulut tabanlı depolama hizmetlerine karşılık özel bulut seçenekleri şirketin sahip olduğu cihazlar arasında verinin senkronize bir şekilde depolanmasına izin verir. Özel bulut depolama servisleri, masaüstü ve taşınabilir bilgisayarlar için de benzer becerileri sunuyor. Diğer yandan mobil cihazlar için sunulan erişim seçenekleri genellikle çok daha sınırlı.

Özel buluta aynı anda yedekleme yapabilen iki seçenek:

BitTorrent Sync: İsimden de anlaşılabileceği gibi BitTorrent Sync, merkezi bir depolama noktasına gerek olmaksızın dosyaları eşzamanlı olarak farklı cihazlara depolamak için BitTorrent protokolünü kullanıyor. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre kişiler veya çalışma takımları, bulut tabanlı servislere göre 16 kez daha hızlı kopyalanabilen dosyalar üzerinde ortak çalışabiliyorlar.
Transporter: Kendi özel depolama alanını oluşturmayı seçen bireyler veya küçük şirketler için, bunu kolaylaştırmak adına yaratılan Transporter’da, mevcut kuruluma, her yerden ek araçlar eklenebiliyor. Yakın zaman önce şirket, kurumları da içine alabilecek üst segmente yönelik depolama araçlarını tanıttı.

Versiyon belirleme

Bulut tabanlı veri depolamada bir özellik var ki, genellikle üzerinde hiç tartışılmaz, ancak konu iş dokümanlarının korunmasına geldiğinde en ilgili konu budur. Bu özellik, dosya versiyonlarının belirlenmesi. Dosya üzerinden yapılan değişikliklerin belirlenebilmesi için kullanılan versiyon belirleme, aynı zamanda kötü amaçla yapılan değişikliklerin ya da yanlışların geri alınabilmesi için de kullanılabilir. Bu sayede, dosyanın birkaç versiyonunun olması halinde hemen tespit edilemeyen hatalardan kurtarma ya da silinmiş olan bir parçanın geri alınması sağlanır.
Versiyon belirleme sisteminin kötü tarafı, birçok bulut hizmet sağlayıcısının bunu nispeten sınırlı bir şekilde destekliyor olması.
Büyük bulut sağlayıcılarının bu alanda sundukları şu şekilde:

1 2 3Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu