Çin’de otonom araç RoboTaksi dönemi başladı

RoboTaksi’lerin makine öğreniminin ve testlerin bitmesi bekleniyor.

Otonom sürüş konusunda dünyada ve doğal olarak markalar arasında büyük bir yarış var. Ancak kalabalık nüfusu ile Çin, ulus olarak rakiplerinin bir adım önünde olarak bu yeni pazarda avantajlı olmak için var gücüyle çalışıyor. Çin’de Baidu, Alibaba destekli AutoX oluşum ve firmalar otonom sürüş konusunda ABD ve Avrupa hegemonyasına karşı kafa tutmak için kolları sıvamış durumda.

Makine öğrenimi ile gelecek deneyim

Kısa bir süre önce taşıma üzerine uzmanlaşmış Didi Chuxing firması RoboTaksi döneminin yıl sonunda başlayabileceğini söyledi. Şu an için RoboTaksi’ler donanım olarak hazırda beklerken makine öğreniminin ve testlerin bitmesi bekleniyor. Bu testler ise bizzat Çin halkı tarafından yapılıyor. E-ticaret, online ödeme gibi dijital yenilikleri kabullenmekte hevesli olan Çinliler test sürüşleri için adeta kuyrukta bekliyorlar. Toplam 45 adet otomobil 10 farklı şehirde sürüş gerçekleştiriyor.

Dikkat acemi sürücü!

Mevcut testlerde yolcu dışında bir de acil durumlarda müdahale etmek amaçlı sürücü bulunuyor. Tepesinde büyük bir radarla sürekli olarak veri analizi yaparak ilerleyen araca binenler sosyal medyada olumlu görüşler paylaşıyor. Ancak her acemi şoför gibi RoboTaksi’lerin de zamana ihtiyacı var. Örneğin şu aşamada fren konusunda biraz sert olan yapay zekanın ani fren yapma gibi beklenmedik hareketlerinden bahsediliyor.

Didi’nin CEO’su Meng Xing, “Sistem o kadar akıllı ve kendini geliştirmeye açık ki çok ama çok yakında sürücüsüz taksi deneyimini ilk gerçekleştiren firma olacağız.” diyecek kadar kendinden emin. Bu alanda büyük sükse yaratan Elon Musk’ın Tesla’sı bakalım Çinli rakibine ne kadar sürede cevap verebilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu