Çin’in “siber bekçi köpeği” endişeleri gidermeye çalışıyor

"Siber uzay bekçi köpeği" adlı düzenlemelerle, internet işletmeleri ile hükümet arasında sıcak ve organik bir bağ kurulması amaçlanıyor.

Çinli uzmanlar, siber uzay bekçi köpeği olarak adlandırılan yasal düzenlemeleri, internet işletmeleri ile hükümet arasında daha sıcak ve organik bir bağ kuracak şekilde yapılandırmaya çalışıyorlar. Bilindiği üzere bu düzenleme Çin Uzay İdaresi (CAC) tarafından yürürlüğe kondu. Son dönemde artan siber gerginlikler ve ekonomik zararlar nedeniyle ülkenin bu tarz bir rahatlamaya ihtiyacı var. CAC Bakan Yardımcısı Niu Yibing, geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında, CAC’ın sektörün sağlıklı gelişimini desteklediğini ve zirveye çıkan girişimcileri desteklediğini belirterek düzenlemeyi yumuşatma sinyalleri verdi.

Fazla kontrol ekonomiyi olumsuz etkiliyor

CAC, 2020’nin sonlarında ülkenin teknoloji devleri üzerinde benzeri görülmemiş bir baskı başlatmıştı. Bu durum, uzun süredir devam eden endüstri uygulamalarını altüst etti. Şirketlerin özellikle dijital platformlarda nasıl iş yapması gerektiğine dair yeni kurallar piyasaları alt üst etti ve firmalar milyarlarca dolar kaybetti. Çözüm olarak birçok dev isim binlerce işçiyi işten çıkarmak zorunda kaldı.

Çinli firmaların hisselerini yurt dışında listelemeden önce güvenlik incelemesinden geçmesi ise bir başka sancı konusu. Düzenleyici kurumun Siber Güvenlik Koordinasyon Bürosu Başkanı Sun Weimin, kurumun denizaşırı listeleme arayan yerli firmaları desteklemeye devam ettiğini ve incelemenin yabancı hükümetler tarafından kötüye kullanılabilecek hiçbir veri bulunmadığından emin olmak için olduğunu söylese de işletmeler şikayetçi olmaya devam ediyor. Yibing ve Weimin’in önderliğinde Çinli şirketlerin daha rahat nefes alması planlanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu