Çinli akıllı telefon modelleri siber güvenlik testine tabi tutuldu

Huawei's P40 5G, Xiaomi's Mi 10T 5G, ve OnePlus 8T 5G isimli modeller, yazılım güncelliği, uygulamalara erişim hakkı gibi kıstaslar açısından değerlendirildi.

Litvanya Siber Güvenlik Merkezi (NCSC) geçtiğimiz günlerde Çinli akıllı telefon modelleri üzerine kapsamlı bir siber güvelik raporu hazırladı. Huawei’s P40 5G, Xiaomi’s Mi 10T 5G, ve OnePlus 8T 5G isimli modeller, yazılım güncelliği, uygulamalara erişim hakkı gibi kıstaslar açısından değerlendirildi. Çalışmanın özellikle ABD pazarında güvenlik açısından gündeme gelen Çinli modellerin objektif değerlendirilmesi amacı güdüldüğü söyleniyor.

Veriler nereye gidiyor?

Araştırmaya göre, mevcut modeller içerisinde en güvenli olanı OnePlus 8T 5G olarak kabul ediliyor. Litvanyalı uzmanlar Xiaomi telefonlardaki özel bazı uygulama modüllerinin Çinli yetkililere bilgi aktarabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Özellikle Xiaomi telefonlarda gelen tarayıcı Mi Browser’ın veri kullanımına dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Araştırmada her model için telefonlar kutusundan açılarak sıfırdan kuruluyor. Bu kurulum esnasında Xiaomi’nin telefon numaralarını gizli bir SMS üzerinden Singapur’da bir buluta kaydettiği ortaya çıkıyor.

Huawei’in modeline geldiğimizde ise uygulama platformu olarak Google Play dışına çıkan Huawei’in hiç güvenli sularda yüzmediği iddia ediliyor. Hatta uzmanlar bir adım ileri giderek Huawei’in uygulama platformu AppGallery’nin çok büyük tehdit potansiyeli barındırdığını söylüyor.

Gözler şimdi bu üç üreticinin NCSC araştırmasının sonuç ve iddialarını yanıtsız bırakıp bırakmayacağına çevrildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu