Çitadan Hızlı ve Yumuşak Robotlar Tıp Alanında Çığır Açabilir

Johannes Kepler Üniversitesi'ndeki (JKU) bilim insanları, yüksek hızlarda koşabilen, yüzebilen ve zıplayabilen, yumuşak robotlar ürettiler.

Test sırasında robotlar 70 BL/s (saniyedeki vücut uzunlukları) hıza ulaştı. Bu sonuçlar dünyanın en hızlı kara hayvanı çitalardan bile yüksek. Zira çitalar 23 BL/s değerine sahip. Tabii ki çitadan hızlı robotların milimetrik boyutlarda olduğunu hatırlatalım. Yumuşak robotlar, fabrikalarda, restoranlarda ve bilim sergilerinde gördüğünüz geleneksel robotlardan farklı. Polimerler ve şekil hafızalı alaşımlar gibi esnek malzemeler kullanılarak inşa edilen bu robotlar sıcaklıkta şekil değiştirebiliyor.

Ultra hızlı robotlar inşa etmek

Ultra hızlı robotlar, galistan adı verilen sıvı metal alaşımı kullanılarak yapılıyor. Galistan tam olarak kalay (Sn), galyum (Ga) ve indiyumdan (In) oluşuyor. Çalışmanın yazarı ve JKU’daki yumuşak madde fizikçisi Dr. Guoyong Mao, Ars Technica “Bu malzemenin en önemli özelliği, oda sıcaklığında sıvı benzeri olmasıdır. Ayrıca yüksek iletkenliğe sahip olması, yumuşak ve deforme olabilen bobinler oluşturmak için de kullanılabilir.” diyor. Bu tür robotlar tıp alanında önemli bir rol oynayabilir. Örneğin, ultra hızlı robotlar kolonoskopi gibi yöntemlerin yerini alabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu