Demans hastalığı, yapay zeka ile görüntülenebilecek

Yapay zekaya yüklenen algoritma, cümle tipleri, kullanılan sözcükler ve duraksamalar gibi değişkenleri hesaplıyor.

Michigan Eyalet Üniversitesi araştırmacıları Alzheimer hastalığının erken safhası olarak bilinen demans hastalığı için yenilikçi yapay zeka teknolojisi kullanıyor. Unutkanlık ile kendini göstermeye başlayan demans hastalığının teşhisi için araştırmacılar dili kullanma becerilerini ölçüyor. Yapay zekaya yüklenen algoritma, cümle tipleri, kullanılan sözcükler ve duraksamalar gibi değişkenleri hesaplıyor.

Telafisi mümkün olmayan gecikme

Araştırma, Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) tarafından tam 3.9 milyon dolar ödenek almayı başardı. Projenin başında üniversitede profesör olarak görev yapan Jiayu Zhou bulunuyor. Proje tamamlandığında cep telefonu uygulaması ile demans erken teşhisi yapmak mümkün olacak. Zhou, “Alzheimer çok karmaşık bir bilişsel süreç. Yaş ilerledikçe bazı beyin faaliyetlerinin gerilediğini biliyoruz. Ancak bunların tam olarak nasıl bir etki tepki içerisinde olduklarını saptamak çok zorlu bir süreç. Çoğu zaman ne yazık ki çok ileri safhalarda teşhis konulduğu için geri dönüşü mümkün olmayan bir yola giriliyor.” diyor.

5-10 dakikada sonuç alınıyor

Zhou, özellikle bilinen etkin bir tedavisi olmadığı için Alzheimer’ın ne kadar erken teşhis edilirse o kadar önlenebileceğini düşünüyor. Bunun için de yapay zeka bir numaralı araç. Zhou, MRI taramaları gibi özel ekipman gerektiren ve pahalı görüntüleme teknikleri yerine yapay zeka uygulaması geliştirmenin bu hastalıkla baş etmekte çok daha etkili olacağına inanıyor: “Herkesin kullanabileceği bir uygulama geliştirmek istiyorsanız, çok hızlı teşhis eden bir yapay zeka geliştirmek zorundasınız.” Zira, mevcut yapay zeka algoritması geliştirilirken gönüllü hastalar üzerinde saatlerce hatta günlerce kayıt alınmış ve bu kayıtlar tek tek analiz edilerek veriye dönüştürülmüş. Zhou şöyle devam ediyor: “Artık uygulamamız çok daha hızlı işliyor. Yaklaşık 5-10 dakika içerisinde sonuç alabiliyoruz. Elbette nihai karar ve teşhis için alanında uzman bir doktora ihtiyacımız var. Yapay zekamız böyle bir doktorun varlığını ortadan kaldırmayacak.”

Ekibin bir sonraki hedefi yüz hareketleri ve ses tonu ile yapay zekayı daha da geliştirerek dil alanında yeni çalışmalar yapmak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu