Drone’lar kayıt altına alınacak!

Artık insansız hava araçları (İHA) ve drone’lar kayıt altına alınacak. Şu an Türkiye’de çoğunluğu 25 kilogramın altında 4 bine yakın İHA bulunduğu biliniyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı genelgeye göre insansız hava araçları ve drone’lar çoğalış kayıt altına alınacak. Bunun için, 25 kilogramın üzerindeki İHA’lar için tescil işlemi yaptırılacak, 25 kilograma civarı olanlar ise kaydettirilecek. İHA kullanımının yaygınlaşması ve bu alandaki çabuk teknolojik gelişme, mevzuat değişikliğini de eşliğinde getirdi.

Mevzuattaki katılıklar ve bürokrasi sebebiyle İHA kullanıcılarının sisteme dahil olmak üzere olmaktan kaçınması, şuanki tertip etmelerle beklenen faydalara ulaşılmaması de bu meydanda yepyeni arayışları sebep oldu .

Türkiye’ye getirilecek tüm İHA’lar kg sınırlaması olmaksızın kaydedilecek. 25 kilogramın altındaki İHA’lar için kayıt, 25 kilogramın üzerindeki İHA’lar için tescil işlemi yaptırılacak. ABD’deki gibi İHA’lar elektronik kayıt sistemiyle kayıt altına alınacak. Böylece İHA’ları kötü amaçlı kullanımının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Kayıtdışına büyük ceza gelecek

Talimat yayımlandıktan bir sonra kaydettirilmeyen İHA’larla yapılan uçuşlar yaptırıma tabi olacak. Emniyet birimleri bunlara el koyabilecek, SHGM de ceza kesebilecek. Emir yürürlüğe girdikten bir sonra yaptırımlarla karşılaşılmaması için İHA’ların kaydettirilmesi gerekecek. Kayıt işleminden bir sonra İHA’lara bir kimlik verilecek. Güvenlik birimleriyle karşı karşıya kalınan durumlarda bu kimlikler ibraz edebilecek.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu