Drone’lar keşif için su altına iniyor

Su altı keşfi hiçbir zaman ucuz bir çalışma olmadı. Denizaltı ve sualtı gezgincilerini saymazsak derin suların sırlarını çözmek için seçenekler bir hayli sınırlı. Bu günlerde ise iki şirket bu seçenekleri arttırmak için kompakt ve düşük maliyetli sualtı robotları üzerinde çalışıyor.

Bunlardan birincisi Seadrone’un ilk yapımcısı O-Robotix; hava drone’larının içeriğini alıp su altı drone’larında kullanmak için modifiye ediyor. Seadrone 10.5 ve 12 inçlik boyutu ile elde taşınabilecek kadar kompakt bir tasarıma sahip. Canlı yayını tablete aktarmak için ise pusulaya monte edilen bir HD kamerası bulunuyor. Tablet arayüzü ve joystik te drone’u kontrol etmeyi kolaylaştırıyor.

Tasarımıyla sanayi müşterlerine hitap eden Seadrone’u gaz, petrol şirketleri ve deniz çiftçileri tarafından su altı yapısını teftiş için kullanılıyor. Cihaz üzerindeki sensörler basınç, sıcaklık, su akımı ve voltajı ölçüyor. Otomatik derinlik ve ısıtma sistemi 9 eksenli atalet ölçüm birimi ile birlikte onu yönlendirmek kolaylaşıyor. Ve böylece kullanıcı diğer görevlerine odaklanabiliyor. Hız manvera kabiliyetini etkileyen pervane sayılarına bağlı olarak üç model ile geliyor.

Explorer: 3 pervenali – 2,299 $
Inspector: 5 pervaneli – 3.299 $
Developer: 6 pervaneli – 3.899 $

Kompakt su altı cihazı için çalışan ikinci şirket ise OpenRov. Seadrone’un aksine 2.8 sürüm robotu meraklılar için daha dikkat çekici ürün. Robot 899 $’lık bir fiyata sahip ve Kendin Yap Kiti ile birlikte geliyor.  V2.8, Denizdrone’un sahip olduğu tüm sensörlere sahip değil. Ancak modifiye edilebiliyor çünkü şirket tasarımını açık kaynaklarla geliştiriyor. Seadrone gibi v2.8 de joystik ile yönetilebiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu