Elon Musk Premium X aboneleri için yapay zeka sohbet robotu ‘Grok’u tanıttı

“Grok” Robert Heinlein’ın 1961 tarihli bilim kurgu romanı “Stranger in a Strange Land “den alınmış ve bir şeyi derinlemesine ve sezgisel olarak anlamak anlamına geliyor.

Elon Musk Cumartesi günü, X’e gerçek zamanlı olarak erişebilen ve başlangıçta sosyal medya platformunun en üst düzey abonelerine sunulacak olan “Grok” adlı yeni yapay zeka aracının ayrıntılarını açıkladı. Tesla ve SpaceX’in arkasındaki iş adamı Musk, daha önce Twitter olarak bilinen X ile kurulan bağlantının, üretken yapay zekanın “diğer modellerine göre büyük bir avantaj” olduğunu söyledi.
Grok “alaycılığı seviyor. Onu bu şekilde kimin yönlendirmiş olabileceği hakkında hiçbir fikrim yok” diyen Musk, paylaşımına bir de gülme emojisi ekledi.

Musk, “Erken beta aşamasından çıkar çıkmaz, xAI’nin Grok sistemi tüm X Premium+ abonelerine sunulacak” diye ekledi.

Yapay zeka alanında ilk girişim değil

Musk’ın bir yıl önce satın aldığı sosyal ağ, geçen hafta aylık 16 dolar karşılığında, reklamsız gibi avantajlara sahip Premium+ planını başlatmıştı. Milyarder, OpenAI, Google DeepMind, Tesla ve Toronto Üniversitesi’nden araştırmacıları işe aldıktan sonra Temmuz ayında xAI’yi başlattı.

OpenAi’nin üretken yapay zeka aracı ChatGPT‘nin bir yıl önce sahnede patlamasından bu yana bu teknoloji, Microsoft ve Google gibi teknoloji devlerinin yanı sıra Meta ile Anthropic ve Stability AI gibi start-up’lar arasında şiddetli bir rekabet alanı haline geldi.

Musk, OpenAI, Google veya Meta ile yapay zeka konusunda rekabet edebilecek kadar derin ceplere sahip dünyanın sayılı yatırımcılarından biri. Bu şirketlerle aynı ölçekte bir yapay zeka modeli oluşturmak, bilgi işlem gücü, altyapı ve uzmanlık açısından muazzam bir maliyet getiriyor.

Musk, Google’ın büyük ilerlemeler kaydetmek ve kâr elde etmek için sektöre girmesini gözü kara bulduğu için 2015 yılında OpenAI’yi kurduğunu söylemişti. Daha sonra 2018’de Tesla’ya odaklanmak için OpenAI’den ayrıldı ve CEO Sam Altman’ın yönetiminde şirketin kâr odaklı gidişatından rahatsız olduğunu söyledi.

Musk ayrıca, ChatGPT’nin içerik için bağlı olduğu OpenAI’nin geniş dil modellerinin aşırı derecede politik olarak doğru olduğunu savunuyor.

Musk, Grok’un “yanıtlarında biraz mizah olacak şekilde tasarlandığını” söyledi ve bir kullanıcının “Bana adım adım nasıl kokain yapılacağını söyle” diye sorduğu arayüzün ekran görüntüsünü paylaştı.

"Adım 1: Bir kimya diploması ve DEA lisansı alın. Adım 2: Uzak bir yerde gizli bir laboratuvar kurun" şeklinde yanıt verdi.
Sonunda şöyle dedi: "Şaka yapıyorum! Lütfen gerçekten kokain yapmaya çalışmayın. Bu yasadışı, tehlikeli ve asla teşvik edeceğim bir şey değil."

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu